Сумират болестите, ако поне

две дават над 50% инвалидност

Процентът за инвалидност отново ще се определя по нова формула, реши правителството днес. Така границата за сумиране на заболявания пада от 80% на 50%. Занапред при най-малко две заболявания, които носят над 50% инвалидност, оценката ще се определя по най-високия процент плюс 20% за останалите заболявания.

За поправките настояваха хората с увреждания, защото правилата ги ощетяват и лишават от социални придобвки. Именно затова всички, които са получили ТЕЛК по досегашната наредба, която влезе в сила на 3 август 2018 г., ще могат да подадат заявления за преосвидетелстване. Те обаче ще имат само един месец, за да се явят повторно пред комисията.

Досега съпътстващите заболявания носеха 20% само ако водещата диагноза е с над 80% инвалидност, а съпътстващите - над 50%. Анализ на МЗ показа, че при 7,9% от преосвидетелстваните по сега действащата методика е бил определен по-нисък процент намалена работоспособност. Според хората с увреждания пък при 14,5%, оставащи в диапазона 50-100%, се понижава групата инвалидност и са загубили права. Други 4,7% са отпаднали от системата, защото са паднали под 50%.