Смъртността от рак на гърдата е намаляла драстично през последните години. Днес фаталните случаи са близо 40% под пика в началото на 90-те години. Въпреки че това може частично да се дължи на подобрена профилактика и ранното откриване, основна роля играе напредъкът в лечението.

Следващата битка, която медицината се опитва да спечели, е срещу най-агресивния рак на млечната жлеза, при който се съчетават неблагоприятни генни мутации. Това съобщи на конференция за онкологичните пробиви д-р Антоанета Томова, началник на Отделението по медицинска онкология в КОЦ - Пловдив. Надеждата е в комбинирана терапия. Тя съчетава системно лечение (химиотерапия) с персонализирани подходи и имунотерапия, насочена към подпомагане на собствените сили на организма да се включи в унищожаването на раковото образувание. Нововъзникващите терапии бяха център на годишната среща на Американската асоциация за изследване на рака.

Концепцията за имунната терапия се развива от 80-те години. Тогава са открити първите доказателства, че имунните клетки могат да индуцират или засилят естествената защитна система на организма срещу рака на гърдата. Онколозите се надяват съвсем скоро нов тип терапия да промени алгоритъма за лечение на метастатичния тройно негативен рак на жлезата. Той се среща при близо 20% от случаите на първичен карцином на гърдата, често при по-млади жени. Нововъзникващият клас умни лекарства имат механизми да доставят токсичния си товар директно в туморната клетка. Лечение от този тип се тества и при рак на пикочния мехур и рак на простатата.