Болката е алармата, с която тялото ни съобщава за внезапен или хроничен проблем. Бързото и ефективно лечение в повечето случаи се справя с острото състояние, но по-голямото предизвикателство пред лекарите е продължителната постоянна болка. Тя ни подлага на кръстосания огън от мъчителни физически усещания и свързаните с тях безсъние, депресия, изолация. За продължително време нарушава ритъма на ежедневието ни и много често ни лишава от най-важната човешка независимост – да се движим.

Лечението на болката вече е бързоразвиваща се научна област. Най-новите ѝ достижения надграждат обезболяващите лекарствени терапии с интервенционални методи, които не включват медикаменти и спестяват техните странични ефекти. Един от тези модерни и в същото време минимално инвазивни и щадящи подходи е замразяването на болката. Още Хипократ е използвал студа срещу болка, механизмите на обезчувствяване чрез лед и сняг са помагали на военните лекари в миналото да оперират без упойка на бойното поле.

Днес напредъкът на неврологията, неврохирургията и на технологиите дава възможност студът да се приложи директно точно и единствено върху нерва, който излъчва сигнали за болка към мозъка. Временното прекъсване на „кабела“, по който тече информацията, блокира без лекарства пътя на болката, като въздействието е и обратимо. Техниката се нарича криоаналгезия или крионевролиза. Лечението е насочено към дълготрайно облекчаване на болката чрез прилагане на силен студ (от минус 30 до минус 80 градуса) към нерва в зависимост от случая и индивидуалните особености на пациента.

Висок клас ултразвукови апарати дават възможност лекарят да „види“ (без облъчване) проблемния сетивен нерв и да му приложи директно екстремното, но контролирано охлаждане посредством последно поколение апарат за криоаналгезия. Така го блокира за различен период от време – от 6 месеца до 1,5 години.

„Максималният ефект, който съм наблюдавал в практиката си, е до пет години живот без болка от еднократна процедура. Има случаи обаче, когато ефектът е краткотраен и се налага повтаряне на интервенцията, а в редки случаи повлияването е незадоволително, защото всеки пациент е уникален и реагира по свой начин в зависимост от диагнозата, личния праг на болка и съпътстващите го заболявания.“ Това обясни д-р Игор Филиповски – роден в Македония анестезиолог с криохирургична практика в Дания и Норвегия, който проведе на територията на софийската болница "Вита" практически курс по регионална анестезия и криоаналгезия.

В Центъра за борба с болката към Болница ВИТА той показа най-съвременните интервенционални техники за обезболяване чрез криоаблация на нервите, отговорни за болката. При демонстрацията десетки пациенти се възползваха от напредъка на световната медицина, а участващите в уъркшопа лекари получиха сертификати за придобитите нови умения.

"Криоаналгезията блокира способността на периферните нерви да изпращат сигнали. След процедурата нервът не е завинаги изключен, той започва отново да нараства, но със скорост, която не позволява на болката да се върне бързо", обясни специалистът. Гост-лекторът разказа за своя млада пациентка, проходила след терапията, въпреки че с години е била прикована в инвалидна количка след тежка травма от падане с кънки.

„Чудесата“ на съвременната медицина като това ни обнадеждават и същевременно разширяват неимоверно очакванията на пациентите винаги да се случва и невъзможното. Правило номер 1 при криоаблацията обаче е терапията да не се предприема без категорично потвърдена диагноза, която е показана за такова лечение. Първата стъпка е да се прецени дали този метод може да помогне при конкретния случай“, обясни д-р Филиповски.

Терапията дава шанс на хора, които не са се повлияли от други лечения и операции, не изпитват облекчение от лекарства или им се налага с времето да преминават на все по-големи дози с все повече странични ефекти. Техниката е насочена към спиране или поне облекчаване на болката до степен човек да се върне към обичайното си ежедневие без големи дози болкоуспокояващи. Ударното охлаждане върху нерва прекъсва проводимостта му, като ефектът е подобен на местна упойка, но с голяма продължителност.

Клиничните приложения на криоаналгезията са изключително широки. По света е натрупан опит с различни видове травми, невралгии, следоперативни болки и др.

Модерните апарати, с които вече работи Центърът за борба с болката в болница "Вита", дават възможност чрез безвредния ултразвуков контрол много прецизно да се уточни местоположението на проблемния нерв и подаването на охлаждането да се контролира с абсолютна точност. По време на кратката процедура пациентът е обезболен с малко количество местен анестетик и не чувства дискомфорт, обясни д-р Филиповски.

По глобални оценки над 1,5 милиарда от населението над 40 години страдат от хронична болка и в повечето случаи им се налага да пият лекарства всекидневно, но не са застраховани и млади хора, особено физически активни и спортисти. Най-честата хронична болка е в долната част на гръбнака – страданието на всеки трети е свързано с кръста. Оплакванията на всеки шести пациент с болков синдром са локализирани в областта на врата. Приблизително толкова са и хората с постоянно или пристъпно мигренозно главоболие, а от невралгии в областта на лицето се оплакват около 4 на сто. Криоаналгезията може да бъде ефективна при повечето видове болка, свързани със сетивните нерви.

Криоапаратите постигат ниските температури за замразяване чрез охлаждащ газ под налягане, който се доставя до много точно набелязаното място на нерва чрез специална сонда. Леденият й връх прекъсва нервната проводимост, но нервната клетка остава жива. Това позволява на нервите да се регенерират и да възстановят нормалната си функция с течение на времето.

„През последните години с натрупването на опит и усъвършенстването на апаратурата методът непрекъснато разширява сферата си на приложение. Минимално инвазивната техника показва ефект при все повече усложнения, включително при диабетна невропатия“, даде пример анестезиологът.

По време на практическия курс той се е убедил, че новите апарати за криоаналгезия под ултразвуков контрол в болница "Вита" дават възможност в центъра да се прилагат прецизно и пълноценно възможностите за спиране на болката чрез студова аблация.