След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебно заседание споразумение, мъж и жена са осъдени на по шест месеца пробация за закана с убийство на медицински екип в отделение по хемодиализа на областната болница, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Обвиняемите Б. М. и М. К. се признаха за виновни за това, че на 22.01.2019 г. в гр. Велико Търново, в отделение по хемодиализа при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“, се заканили с убийство спрямо началника на ОАИЛ д-р Сибила Маринова,  специалист невролог и три медицински сестри с думите: „Ако не спасите майка ми, от стаята живи няма да излезете“, „Няма да излезете живи, ако майка умре!“, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. с ал. 1 от НК.

На 22.01.2019 г. майката на обвиняемите, била приета в отделение за хемодиализа, като преди това се оплакала, че не се чувства добре. Около 10 минути след включването ѝ към диализния апарат състоянието ѝ се влошило. Докато медицинският екип извършвал реанимационни мероприятия обвиняемите неколкократно отваряли вратата на залата. Държали се агресивно. Крещели на медиците да не напускат залата докато не спасят майка им и ги заплашвали, че ако не я спасят, няма да излязат живи от залата и отправяли закани спрямо лекарския екип.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.