На всеки е ясно, че адекватното и правилно хранене е безценно за здравословното състояние на човека. И ако за повечето от нас здравословното хранене обикновенно се свързва с конкретни диети, то за професионалните спортисти храната е нещо повече. Подборът на правилните храни е гориво за спортуващите и може да окаже положително влияние върху спортната форма и представянето на всеки професионален атлет. Затова ще се спрем на 5 изключително ползотворни и полезни храни за всеки спортист.

Ядки

Ядките са важни не само за спортистите, но и за всеки друг. Те са наситени с полезни мазнини и голямо количество белтъчини, които подпомагат синтеза на мускулни влакна и възстановяването след тренировка. Освен мазнини и белтъчини, ядките са и богат източник на редица минерали и антиоксиданти, които са много полезни за сърцето, като предпазват от сърдечносъдови инциденти. Също така ядките са лесни за усвояване от храносмилателната система, като не създават стомашен дискомфорт.

Сьомга

Известно, е че мазните риби, освен вкусни, са и много полезни. Те са чист източник на качествени белтъчини, както и Омега 3 мастни киселини, които имат антивъзпалително действие, така важно за спортистите. Вероятно затова някои елитни атлети са страхотни почитатели на рибата. Пример за истински фен на рибата е острието на "Ювентус" Кристиано Роналдо. В допълнение, сьомгата има и свойството на натурално средство за "отпушване" на съдовете и артериите.

Банани

Да, бананите със сигурност имат своето място в хранителния режим на един спортист. Причината за това е много проста - те са изключителен източник на електролити и калий, които са от голямо значение за адекватното възстановяне след тежки тренировки. Освен това консумацията на банани помага и с регулирането на приема на течности и не на последно място бананите са известни с това, че предпазват от появата на мускулни крампи и спазми.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Паста

Въглехидратите са прекрасен източник на гориво за тялото, като те помагат за възстановяването на запасите от гликоген след изцеждащите тренировки. Спагетите или макароните съдържат фибри, които са така важни за правилното храносмилане и усвояване на храната. Оптимален избор за един спортист е пълнозърнестата паста, тъй като обикновено тя с по-ниско съдържание на захар от обикновената. Затова и редица елитни спортисти като тенисисти и футболисти, включително и от английското първенство, залагат на нея. Ако пък вие искате да заложите на тях, може да го направите на сайта на bet365.

Овесена каша

Овесът е изключително добър източник на висококачествени въглехидрати и фибри, които ще ви държат по-сити за по-дълго време. Също така овесените ядки се правят от пълнозърнести култури, което би намалило и риска от сърдечносъдево заболявания. Kато допълнение овесът е зареден със солидно количество витамини и минерали като витамин Б1, витамин Б5, манган, магнезий, желязо и цинк, които са важни за един спортист.

Тези пет храни са перфектен избор за всеки атлет, който търси оптимално представяне. Те не само са с отлично съдържание на микронутриенти, но доставят на организма и най-вече на мускулите нужното количество енергия и гориво, които са от голямо значение за поддържането на оптимална спортна форма.