Лекари от спешна помощ, студенти по медицина и доброволци мериха безплатно кръвното налягане в 11 града в страната днес в 13-ата национална кампания за Световния ден за борба с хипертонията - 17 май.

Тя бе открита на пл. “Света Неделя” в София, където до края на деня минаха над 300 души. Освен София, в кампанията се включиха още Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик и бяха прегледни над 3000 човека.

"Целта е хората не само да бъдат осведомени за стойностите на кръвното си и сърдечния ритъм, а и дали нямат симптоми на предсърдно мъждене. Това е аритмия, която може да доведе до мозъчен инсулт, а в голям процент от случаите е безсимптомна и това е най-страшното. Освен това не е обвързана с възрастта, може да се прояви от стрес или наследственост", обясни Елица Петрова, председател на фондация "Национална мрежа сърце за сърце" и главен организатор на събитието пред "24 часа".

Според нея важността на тези събития е, че помагат на хората да получат по-висока осведоменост относно здравето си, да осъзнаят, че контролът и превенцията са най-важното нещо.

В кампанията през 2018 г. са прегледани 3320 човека, като на 88 от тях е открито предсърдно мъждене.

"Ако знаем, че имаме такава аритмия, можем да я лекуваме, защото има достатъчно добри антикоагулантни лекарства. Начините да се установи това са чрез електрокардиограма или чрез AFIB технология, която регистрира наличие на предсърдно мъждене в домашни условия. Такава се използва и при прегледите по време на кампанията. Затова няма и възрастово ограничение кой може да мине на консултация. Апаратите с AFIB технология измерват кръвно налягане, както на възрастни, така и на млади хора, включително и деца", обясни още Елица Петрова.

Освен сами прегледи, по време на консултацията се попълват здравни анкети с повече информация за здравния статус на желаещите да си измерят кръвното.

"Те са изключително ценни, защото събират статистика за здравословното състояние, за наличието на артериална хипертония сред населението, как хората се грижат за високото си кръвно. След това тези данни се обработват и се представят на международната публика от кардиологичната общност", допълва Петрова.

Тя припомня и начините, по които бързо и сигурно човек сам може да разпознае симптомите на инсулт - силно главоболие, силен световъртеж, неконтролируем и завален говор, силна болка в очите. Има и два лесни теста, които допълнително могат да потвърдят това - човек, който получава инсулт, не може да се усмихне и ако бъде накаран да го стори, няма да успее. Освен това, ако си изпъне ръцете напред и едната седи по-надолу, това също е сигурен знак за инсулт.