На въпросите за опасностите и проблемите при болестното затлъстяване отговаря д-р Мая Христозова – ендокринолог в Центъра за метаболитна и бариатрична хирургия на болница "ВИТА".

- От болестно затлъстяване умират над 300 000 човека в света всяка година... Как се случи това?

- Това се случи, защото затлъстяването не носи само естетически и козметични проблеми, а води след себе си и редица болести, някои от тях – доста сериозни. Пълните хора често страдат от съдови нарушения, от артериална хипертония, от нарушения на обмяната на холестерола и триглицеридите. Тези проблеми обикновено причиняват инсулт и инфаркт, а понякога и рак на редица органи. Най-често това са рак на гърдата, на простатата, панкреаса или на дебелото черво. Затлъстяването поразява ставите, причинява остеоартрити, често нарушава функцията на жлъчката, води до затруднение на дишането и съня с проява на сънна апнея, причина е и за психически нарушения - депресии, тревожни разстройства. В крайна сметка след време организмът на човека променя в грешна посока всички свои основни функции, като едно от най-важните заболявания е захарен диабет тип 2 с всичките му неприятни усложнения...

- Защо определят затлъстяването като бича на 21 век?

- Причините са много и са свързани. На първо място са заседналият начин на живот, високото ниво на стрес в ежедневието, храненето на крак с т.нар. ,,фаст фууд''...

Много вреди нанася и липсата на цялостна държавна политика, насочена към информираност на обществото за последиците от затлъстяването и начините за справяне с него.

Да не поставяме на последно място и генетичната предиспозиция и погрешните модели на поведение и хранене в семейството и обществото, които всеки от нас наследява волно или неволно.

- Кога говорим за затлъстяване?

- За затлъстяване говорим при индекс на телесната маса, изчислен по съответна формула, според която килограмите на човека се разделят на ръста в метри на квадрат и ако получавате над 30 кг/м2, то вече имате проблем.

За сведение всеки от нас може да изчисли своя индекс на телесната маса чрез следния линк, публикуван на сайта на болница "ВИТА".

Има различни степени на болестното затлъстяване, като колкото по-напреднало е то, толкова по-тежки са последствията за здравето на пациента и съответно толкова по-невъзвратими са нанесените щети върху него.

За тежко затлъстяване говорим при ИТМ над 35 кг/м2, а за болестно затлъстяване - при ИТМ над 40 кг/м2.

Трябва да имаме предвид и т.нар. „сива зона“ , която съществува при индекс на телесната маса от 25 до 30, което наричаме „наднормено тегло“.

Още тук при редица хора се наблюдават горепосочените изменения в редица органи и системи и затова е най-добре още на този етап да се направи консултация с квалифициран лекар за предприемане на съответни мерки, за да не се стига до по-тежки усложнения.

Във връзка с Европейския ден за борба с болестното затлъстяване и за да обърнем внимание на обществото на този важен социален и медицински въпрос, в „Центъра по метаболитна и бариатрична хирургия“ на болница "ВИТА" , където аз работя, са предвидени множество мероприятия – тематични беседи и лекции на нашите специалисти с потенциални пациенти, безплатни прегледи и изследвания и много други активности.

Цялата информация за тази кампания може да се намери на сайта на болница "ВИТА" - www.vita.bg.

- Как се борите със затлъстяването?

- Необходими са комплексни грижи, включващи екип от специалисти като ендокринолог, диетолог, психолог, а при неовладяване на състоянието по консервативен начин след обсъждане с пациента се консултираме и с хирург. Когато дойде пациент в кабинета, ние първо оценяваме доколко той е бил успешен в лечението на затлъстяването до този момент, използвани ли са всички подходящи за него медикаментозни средства и диетични режими, а чак след това му посочваме пътища за справяне с проблема.

Когато се изчерпят всички възможни начини по консервативен път за достигане на таргетното тегло, насочваме пациента за консултация с хирург, за да се запознае с техниките и предимствата на бариатричната хирургия.

Медицината се развива доста бързо и освен стандартните за тези случаи операции – ръкавна гастректомия и стомашен байпас, вече са налице и редица нови хирургични техники. Те се прилагат дори при ИТМ между 28 - 32 кг/м2 за оперативно лечение на диабет - тип 2, когато успеваемостта за повлияване на състоянието е много голяма.

Вече не е нужно да чакате теглото ви да стане драматично, за да се обърнете към бариатричната хирургия. Пациентите трябва да бъдат запознати и с тези нови възможности за способността ни да повлияем положително не само върху самочувствието им, а и върху здравословното им състояние.

Последните световни изследвания доказват, че чрез бариатричната хирургия пациентът има огромен шанс да оздравее напълно от захарен диабет тип 2, особено когато заболяването има малка давност, или да редуцира до минимум медикаментите, които се приемат не само за диабета, но и за артериалното налягане и холестерола.

Всичко е въпрос на навременно признаване на проблема от страна на пациента и на решимост да се преборим заедно с него. Пътят е дълъг, но когато по него се тръгне навреме, успехите са впечатляващи!