3,450 млн. лв. отпусна правителството за детско здравеопазване. „Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарати за дишане са нужни. Така, че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници- държавни и общински с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема”, каза в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

От тях 500 хил. лв. ще отидат за апарати за дихателна реанимация. 750 хил. ще са за кувьози. А 1,7 млн. лв.ще са за педиатричната болница по програма "Майчино и детско здравеопазване", обясни здравният министър Кирил Ананиев. Парите ще стигнат освен за подобряване на грижите за децата, но и за вдигане на заплатите на медиците. Освен това 500 хил. лв. ще отидат за здравните консултативни центрове за майчино и детско здравеопазване.

Миналата седмица медицинските работници от педиатричната болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ излязоха на протест и затвориха движението на бул. „Акад. Иван Гешов“. Исканията им са болницата да бъде призната за национална педиатрична и да ѝ бъде гласуван съответния бюджет. Освен това те заплашиха с колективна оставка.

"За дългия професионален път, който имам, всяко едно правителство е декларирало, че майчиното и детско здраве е приоритет. Това дотолкова бе изтъркано и без съдържание, че ние престанахме да вярваме. Държа да кажа, че към днешна дата това е правителството, което за първи път показа не само на думи, но и с реални стъпки, желание да подкрепи детското здраве", каза след като гласуваха топката проф. Иван Литвиненко. Припомни, че в последните години се раждат все повече деца преждевременно, затова и дихателните апарати и кувьози са изключително важни.