Вероятно Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" ще сключи договор с Министерството на здравеопазването за извършване и заплащане на спешна медицинска помощ. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на НЗОК и на Българския лекарски съюз /БЛС/.

Министър Ананиев допълни, че ще бъдат увеличени цените на някои клинични пътеки, като най-голям акцент ще се постави върху специалностите "Педиатрия" и "Пулмология". Предвижда се и да се увеличат заплатите на персонала в лечебното заведение. Средствата ще бъдат от резерва на НЗОК, както и от МЗ. Срещата на Жени Начева с ръководството на болницата, която се състоя преди дни, е била, по думите на министър Ананиев, доста убедителна и аргументирана, и след нея те са били доста по-спокойни, предаде БТА. 

Методиката за формиране на заплатите е готова, но от БЛС пожелаха да им я изпратим официално, за да дадат и те своето становище. Ако те имат забележки и те са уместни, методиката ще бъде предложена и на Отрасловия съвет, а след това ще бъде оповестена публично, допълни той.

БЛС предлага да бъдат увеличени цените и на шест клинични пътеки, по които работят предимно в общинските болници, каза председателят на съсловната организация Иван Маджаров. По думите му клиничните пътеки, по които се лекуват основно деца, трябва да бъдат отделни, а не, както досега, общи с тези за възрастните.