23°C   София
 

Болните от морбили в страната продължават да се увеличават и вече е 634. Само днес  Националната референтна лаборатория потвърди като положителни 13 проби, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към Министерството на здравеопазването. 

С тенденция за намаляване са случаите в Разлог, откъдето първоначално тръгна взривът, относителен застой има в Софийска област, в която статистиката набъбваше доскоро с болни в Самоков и Ихтиман, но се увеличават в столицата. От последните 13 случая 8 са потвърдените с морбили пациенти на софийската Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров", обясни проф. Кантарджиев.

Повече от 34 000 души в Европа са се разболели  морбили през първите два месеца на 2019 г., като по-голямата част от случаите са в Украйна, съобщи Световната здравна организация и призова властите да осигурят ваксинирането на застрашените неимунизирани хора.  

Ройтерс предаде, че в засегнатите 42 страни в европейския регион на СЗО вече са докладвани 13 починали в резултат на усложнения от шарката. Най-много са жертвите в Украйна, която излезе начело по заболели. За починали съобщиха и здравните власти на Румъния и Албания.

Наблюденията на центровете по заразни болести показват, че съществува реален риск огнищата  да продължат да се разширяват,  предупреди СЗО. Ако реакцията не е навременна и всеобхватна, вирусът ще намери път към все повече "джобове" от неваксинирани и потенциално ще се разпространи в други страни в и извън региона. Трябва да се използва всяка възможност за ваксиниране на деца, юноши и възрастни, които нямат имунитет, се казва в изявление.

Морбили е силно заразно заболяване, което може да причини смърт, слепота, глухота или увреждане на мозъка. Тя може да бъде предотвратена с две дози ефективна ваксина, но - отчасти поради джобове на неваксинирани хора, в момента се разпространява в огнища в много части на света, включително в САЩ, Филипините и Тайланд. В Европа по-голямата част от случаите на морбили през 2019 г. са в Украйна, където през първите два месеца на годината са заразени повече от 25 000 души.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Магистратите Славов и Гунчев забелязани в сградата на спецпрокуратурата и спецсъда в София преди дни Фирмата на Миню Стайков “Топаз мел” е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков,

Волейболистът от българския национален отбор Тодор Скримов се завръща в първенството на Русия. 29-годишният посрещач с мощен отскок и взривен сервис ще играе през следващия сезон за “Енисей” (Красноярск). През изминалата кампания перничанинът носеше на италианския елитен “Вибо Валентия” и му помогна да запази мястото си в елита.

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.