Болните от морбили в страната продължават да се увеличават и вече е 634. Само днес  Националната референтна лаборатория потвърди като положителни 13 проби, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към Министерството на здравеопазването. 

С тенденция за намаляване са случаите в Разлог, откъдето първоначално тръгна взривът, относителен застой има в Софийска област, в която статистиката набъбваше доскоро с болни в Самоков и Ихтиман, но се увеличават в столицата. От последните 13 случая 8 са потвърдените с морбили пациенти на софийската Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров", обясни проф. Кантарджиев.

Повече от 34 000 души в Европа са се разболели  морбили през първите два месеца на 2019 г., като по-голямата част от случаите са в Украйна, съобщи Световната здравна организация и призова властите да осигурят ваксинирането на застрашените неимунизирани хора.  

Ройтерс предаде, че в засегнатите 42 страни в европейския регион на СЗО вече са докладвани 13 починали в резултат на усложнения от шарката. Най-много са жертвите в Украйна, която излезе начело по заболели. За починали съобщиха и здравните власти на Румъния и Албания.

Наблюденията на центровете по заразни болести показват, че съществува реален риск огнищата  да продължат да се разширяват,  предупреди СЗО. Ако реакцията не е навременна и всеобхватна, вирусът ще намери път към все повече "джобове" от неваксинирани и потенциално ще се разпространи в други страни в и извън региона. Трябва да се използва всяка възможност за ваксиниране на деца, юноши и възрастни, които нямат имунитет, се казва в изявление.

Морбили е силно заразно заболяване, което може да причини смърт, слепота, глухота или увреждане на мозъка. Тя може да бъде предотвратена с две дози ефективна ваксина, но - отчасти поради джобове на неваксинирани хора, в момента се разпространява в огнища в много части на света, включително в САЩ, Филипините и Тайланд. В Европа по-голямата част от случаите на морбили през 2019 г. са в Украйна, където през първите два месеца на годината са заразени повече от 25 000 души.