72-годишна жена от с. Врабево е поредната жертва на телефонни измамници, но извади късмет, съобщиха от полицията. Рано сутринта в петък потърпевшата получила две последователни обаждания на стационарния и на мобилния си телефон /тя сама предоставила мобилния номер на измамниците/ от непознат мъж, който се предствали за доктор. Поискал пари необходими за извършването на спешна операция на очите на дъщерята на възрастната жена. Освен парични средства "докторът" поискал и хранителни продукти, които пък били нужни за по-бързото следоперативно възстановяване на пациентката.

Няколко часа по-късно пенсионерката доброволно предала 1200 лева и хранителни продукти на непознат мъж, който се придвижвал с лек автомобил.

Полицаите установили превозното средство и 48-годишения мъж в него от с. Казачево. Той бил ползван в схемата като "муле", станало ясно от обясненията му пред служителите на реда. Разказал още, че получил обаждане от непознат, представящ се за служител на Ловчанска митрополия, който му наредил да вземе от жена в с. Врабево дарение.

Тъй като не получил допълнителни указания мъжът оставил парите и продуктите в митрополията, където те били установени и иззети от полицаите.

По случая в РУ-Троян е образувано досъдебно производство и работата продължава.

В неделя пък отново мъж представящ се за доктор се обадил по телефона на 81-годишна жена от с. Брестово и поискал по идентична схема да му бъдат предоставени пари за спешна операция на очите на снахата на набелязаната жертва. Старицата събрала и дала на непознат мъж сумата от 4000 лева. По случая е образувано досъдебно производство и РУ-Ловеч продължават работа по него.