Когато говорим за протеин като хранителна добавка, разбира се, суроватъчен протеин е може би най-често срещания избор.

След него се нареждат форми като казеин, протеин от колаген, а за тези, които избягват животинските продукти – соев, конопен и дори оризов протеин – въпреки, че те далеч не са перфектни.

Къде обаче остава граховият протеин? Защо мисля, че трябва да му обърнем внимание и какви са неговите предимства и недостатъци спрямо останалите форми на пазара? Отговорите на тези въпроси ще намериш в статията.

Грахов протеин – какво представлява

Граховият протеин се получава от изсушаването и стриването на граховите зърна на фино брашно. След това брашното се смесва с вода, като така се отделят нишестето и повечето фибри от сместа, оставяйки само протеинът и малко витамини и минерали.

След това получената паста се суши и се смила на много фина пудра, която именно представлява граховия протеин.

Грахов протеин – състав

В 100 грама грахов протеин се съдържат приблизително:

100 kcal; 23 г протеин; 7 г въглехидрати; 0.3 г мазнини; 6 г фибри

Освен това вътре се намират и някои витамини – D, E, A и K

Общо взето, според мен граховия протеин е може би най-добрия вариант за растителен протеин, на който можеш да се спреш, ако избягваш животинските продукти.

Целия тест четете тук