Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие, а поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите.

Кой от деветте типа организъм спадате и какво е най-добре да правите и ядете, за да сте жизнени и здрави?

Деветте типа организми

Философите казват, че няма две еднакви листа в гората. Така е и с хората – всеки е уникален. Но въпреки това съществуват някои общи особености между различните типове организми.

Според традиционната китайска медицина всеки от нас притежава някаква уникалност по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се формират на базата на наследеното от родителите и въздействието на различните фактори в живота.

В класическия трактат “Хуанди нейдзин” типовете организми били разделени в пет групи като всеки от тях съответствал на един от петте елемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. В наши дни съществува отделен раздел в традиционната китайска медицина, който се занимава специално с изследването на типовете организми и техните специфични особености. Съвременните лекари по традиционна медицина доразвили знанията на древните и обособили девет основни групи. По особените характеристики на всяка от групите се определят какъв начин на живот водят хората от съответния тип, как реагират в различни ситуации, както и чувствителността им към болестотворните фактори и развитието на заболяванията.

При определянето на особеностите се вземат под внимание различни наследствени и придобити фактори. Например полът, възрастта, жизнената среда, психическото състояние.

Особености на деветте типа организми

1. Хармоничен тип

Този тип хора са със силно телосложение, стабилно емоционално и психическо състояние, винаги са настроени оптимистично. Те са със здрава коса и кожа, очите им блестят, правилно усещат миризмите и вкусовете, устните им са червени и влажни, издържат на натоварване, спят добре и нямат проблеми с апетита и изхождането, лесно се адаптират към промените в околната среда и рядко боледуват.

В менюто на хората от този тип се препоръчва да преобладават зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Те трябва да избягват прекалено мазната и пикантна храна. За да поддържат добрата форма, е желателно да се хранят, да си лягат и стават в определено време всеки ден. Не бива да пропускат и редовните занимания със спорт.

2. Тип недостиг на жизнена енергия Ци

Хората от този тип са с отпуснати мускули, затворени и плахи по характер, не са склонни да поемат рискове в живота. Често са със слаби и тихи гласове, не им достига въздух, лесно настиват и се потят, зъбите им се отбелязват на езика. Те са чувствителни към промените в околната среда. Тъй като имунната им система е сравнително слаба, хората от този тип се нуждаят от по-дълго време, за да се възстановят след заболяване.

Целия текст четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ваксинирането може да предотврати 92 на сто от случаите на рак, дължащи се на човешки папиломавируси, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Франс прес и БТА. Бъдещето без рак, предизвикан от човешки папиломавируси, е в нашия обсег, но е нужно да се действа бързо, за да се увеличат ваксинациите

Европейският съюз продължава да е единен по отношение на Брекзит, заяви говорител на Европейската комисия в петък след материали в някои британски вестници, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да е убедил лидерите на Германия и Франция да променят позицията си, предава Ройтерс. „Позицията на Комисията що се касае до Брекзит е

На сайта на спецпрокуратурата са публикувани нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров. Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на