23°C   София
 

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие, а поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите.

Кой от деветте типа организъм спадате и какво е най-добре да правите и ядете, за да сте жизнени и здрави?

Деветте типа организми

Философите казват, че няма две еднакви листа в гората. Така е и с хората – всеки е уникален. Но въпреки това съществуват някои общи особености между различните типове организми.

Според традиционната китайска медицина всеки от нас притежава някаква уникалност по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се формират на базата на наследеното от родителите и въздействието на различните фактори в живота.

В класическия трактат “Хуанди нейдзин” типовете организми били разделени в пет групи като всеки от тях съответствал на един от петте елемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. В наши дни съществува отделен раздел в традиционната китайска медицина, който се занимава специално с изследването на типовете организми и техните специфични особености. Съвременните лекари по традиционна медицина доразвили знанията на древните и обособили девет основни групи. По особените характеристики на всяка от групите се определят какъв начин на живот водят хората от съответния тип, как реагират в различни ситуации, както и чувствителността им към болестотворните фактори и развитието на заболяванията.

При определянето на особеностите се вземат под внимание различни наследствени и придобити фактори. Например полът, възрастта, жизнената среда, психическото състояние.

Особености на деветте типа организми

1. Хармоничен тип

Този тип хора са със силно телосложение, стабилно емоционално и психическо състояние, винаги са настроени оптимистично. Те са със здрава коса и кожа, очите им блестят, правилно усещат миризмите и вкусовете, устните им са червени и влажни, издържат на натоварване, спят добре и нямат проблеми с апетита и изхождането, лесно се адаптират към промените в околната среда и рядко боледуват.

В менюто на хората от този тип се препоръчва да преобладават зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Те трябва да избягват прекалено мазната и пикантна храна. За да поддържат добрата форма, е желателно да се хранят, да си лягат и стават в определено време всеки ден. Не бива да пропускат и редовните занимания със спорт.

2. Тип недостиг на жизнена енергия Ци

Хората от този тип са с отпуснати мускули, затворени и плахи по характер, не са склонни да поемат рискове в живота. Често са със слаби и тихи гласове, не им достига въздух, лесно настиват и се потят, зъбите им се отбелязват на езика. Те са чувствителни към промените в околната среда. Тъй като имунната им система е сравнително слаба, хората от този тип се нуждаят от по-дълго време, за да се възстановят след заболяване.

Целия текст четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Магистратите Славов и Гунчев забелязани в сградата на спецпрокуратурата и спецсъда в София преди дни Фирмата на Миню Стайков “Топаз мел” е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков,

Волейболистът от българския национален отбор Тодор Скримов се завръща в първенството на Русия. 29-годишният посрещач с мощен отскок и взривен сервис ще играе през следващия сезон за “Енисей” (Красноярск). През изминалата кампания перничанинът носеше на италианския елитен “Вибо Валентия” и му помогна да запази мястото си в елита.

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.