Комикът наскоро опитал конски мезета, харесал вкуса им
Едно от хобитата на комика Венци Мартинов е да пътува из страната и да спира в малки села. Точно в тях е опитвал различни вариации на български ястия.
“Най-много ми харесват мезетата от всички краища на страната, т.е. в Северна България агнешко, в планинските краища свинско, край морето риби и т.н.”, казва комикът.
“Преди 10 ноември българските села бяха изключително оживени”, спомня си той. Когато пътувал по турнета, след концерт във всяко село се приготвяли големи трапези, на които местните изваждали от мазетата си домашни суджуци, сланини и други зимнини. Разбира се, не пропускали да се похвалят и с направената от тях ракия.
“След едно такова голямо хубаво хапване в с. Борова, Врачанско, на другия ден се наложи 17 пъти да посещавам тоалетната, включително по време на концерта”, разказва със смях Мартинов.
Наскоро преоткрил дивечовото месо. От доста време го избягвал заради неприятен инцидент. “Бяхме на една трапеза с ловци. Хапнахме, а на другия ден ми стана лошо. Изследванията показаха, че може да съм хванал опасната за ловджии болест трихинелоза. За една вечер бях в инфекциозната болница в София. Оказа се, че това е напразно, но този страх ме държа доста години. Скоро пробвах истински дивеч, уловен в Благоевградския край, и слава Богу, всичко е точно”, казва комикът.
Опитал и все по-популярните конски мезета. “Всичко, що е месо, е вкусно”, казва Мартинов. “Особено приятно ми е напоследък, като чета, че била много полезна сланинката”, допълва той.
През дългите години, в които пътува по турнета, се научава да се грижи за себе си. Затова обикновено е зареден с храна, ако някоя манджа случайно не му хареса.
Мартинов не е фен на нестандартните вкусови комбинации. “Чувствам, че някъде готвачи правят такива само и само да набутат всичко, което им е останало, в яденето. На едно място си спомням, че ми сервираха боб не с цвекло, а със зеленчук от този род. Оказа се, че готвачът това е имал и е решил да направи каквото може”, казва комикът.
Той знае, че във всички краища на България има специфични специалитети. В Родопския забелязал, че обръщат по-голямо внимание на картофите във всякакви варианти.
“Аз съм от хората, които се грижат и подкрепят веганите, т.е. не ям зеленчуци, за да има за тях”, шегува се Мартинов. Затова със смях добавя, че в менюто му рядко ще се забележат марули, портокали, авокадо и т.н.
“Имунитетът се повишава не толкова с основното ядене, колкото с гарнитурата му”, смята комикът. Затова най-често си приготвя някаква салатка, в която задължително има лук или чесън. “Заедно с една хубава, домашна ракийка човек става имуностабилен отвсякъде”, смее се Мартинов.
За него е много важно на масата да има настроение. Не може просто хора да се наредят на трапезата, без да има шеги и майтапи.
“Много е важно да има усмивки, да няма нерви, да няма бързане и грижи, да няма обиди и никакви отрицателни емоции. Трябва да подхождаме със съчувствие - като някой не може да изяде нещо, да му се помогне”, смее се Мартинов. “Тогава човек се чувства отвсякъде задоволен, не само от храната”, добавя той.
“За да помогна за доброто настроение, ще разкажа и един виц:
Сервитьор в заведение казва на клиента:
- Ето вашата поръчка, стана много бързо. Само да ви попитам какъв вид солница искате - “уфдатие” или “маматида”?
Клиентът не знаел каква е разликата. Почудил се, но казал да му донесат и двете солници. Взел едната и започнал да соли. Нищо не излиза от нея. Той я друса, друса и вика:
- “Уфдатие”!
Взел другата. Почва да соли, капачката пада в яденето и клиентът вика:
- “Маматида”, смее се Мартинов.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА:
Бавен боб със зеленчуци и рагу
Продукти
Едър боб*
2 домата
2 картофа
2 моркова
2 глави лук
рагу
джоджен и малко чубрица**
1-2 печена люта маринована чушка по желание
Начин на приготвяне
Накисваме за една нощ боба във вода. Сутринта го измиваме хубаво и го слагаме в тенджерата, в която ще го готвим, и я пълним с вода. Прибавяме настърганите домати и моркови, както и нарязаните картофи и глави лук. Накрая добавяме и рагуто. Изчакваме бобът да заври и го оставяме да ври за 15 мин. След това го слагаме за 4 часа в печката на бавен огън. “Колкото по-дълго, толкова по-добре”, съветва комикът.
* Мартинов се шегува, че с едрия боб се наяждаш само от гледане, затова той предпочита смилянския.
** С чубрицата Мартинов заменя солта, защото тя прибавя на боба по-интересен вкус.
Коментари