Доц. Румяна Янкова: Стъклата на масовите прозорци пропускат УВ лъчи към работещите близо до тях.

Офисните служители и по-специално тези, които дълги години работят непосредствено до прозорец, влязоха сред професионалните групи, изложени на по-висок риск за рак на кожата. Обяснението е, че масово използваните в строителството стъкла пропускат УВ (ултравиолетовите) лъчи, които доказано имат принос за мутациите в клетките на кожата. Дългогодишна експозиция по 8 часа дневно повишава вероятността за натрупване на грешки в ДНК.

Изненадващата новина от проучване съобщи дерматоложката доц. Румяна Янкова по време на обявяване на традиционната за месец май панконтинентална инициатива за профилактика на кожните тумори, наречена Евромеланома. В нея от 14 г. участва с безплатни прегледи Българското дерматологично дружество.

Тази година в консултациите на 15 май ще участват про боно над 250 лекари в страна. По изключение някои клиники ще са отворени за хора със съмнителни образувания на други дати, съобщи почетният председател на дружеството проф. Николай Цанков. БДД е обявило на сайта си пълен списък на лекарите и контактите за записване за безплатните прегледи.