Хиляди търсиха изцерение от болестите край планински извор в местността Дамбалъ край Момчилград. Според местно поверие в нощта на 5 срещу 6 май, водата, извираща от масивната скала, добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други.

За да търсят изцерение на Дамбалъ бяха дошли мюсюлмани и християни от цяла България, както и от съседните страни Турция и Гърция.

Точно в полунощ деца и възрастни се потапяха в басейни, пълни с ледена вода от планинския извор. Гората се огласи от викове и детски плач. Родители, потопили децата си в ледените води ги отнасяха край огньове и бързаха да ги подсушат и преоблекат. Мокрите дрехи оставяха край чешмата с надеждата, че болестите ще останах край извора.

Община Момчилград беше създала много добра организация за хората, дошли на Дамбалъ. Районът на чешмата беше осветен от лампи, захранвани с генератор. Имаше организиран транспорт за деца, трудноподвижни и възрастни хора.

"Създадохме добра организация. Не допуснахме да стане инцидент въпреки голямото струпване на хора. Знаехме, че тази пролет напливът към Дамбалъ ще е доста по-голям от предишни години заради новоасфалтирания път", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че в резултат на улеснения достъп през последните месеци Дамбалъ е много по-посещаван от туристи през последните месеци.