23°C   София
 

С модерна фетална диагностика спасяваме бременности, за които преди 10  г. обсъждахме аборт, казва д-р Мария Янкова -  акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина. Съучредител и председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина, която инициира международен конгрес на 10-12 май в Боровец.

Завършила е медицина в София, през 2006 г. придобива специалност по АГ. Асистент е към Медицинския факултет на СУ. През 2016 г. защитава докторантура за управление на рисковете през бременността. Извършва фетална диагностика в първата за страната специализирана клиника за най-честите усложнения на бременността.

- Д-р Янкова, вашата специалност е нова и рядка, но успехите и пропуските й имат драматични измерения. На какво ниво е майчино-феталната медицина у нас сега?

- Тя е поле в медицината, което непрекъснато се развива в световен мащаб и е свързано с много иновации. От гледна точка на брой подготвени специалисти по фетална медицина нивото у нас като цяло е добро. За разлика от преди 10 г. вече имаме повече от 2-3 големи центъра и над 7-8 подготвени специалисти. Майчино-феталната медицина намери своето място като субспециалност в рамките на акушерството и гинекологията и се очертаха водещи центрове и специалисти, обезпечени с всичко необходимо за поддържане на много високо ниво в работата. С въвеждането на качествен скрининг за хромозомни заболявания в първия триместър

успяхме да намалим

инвазивната

диагностика

– амниоцентезите,

с около 40%. В същото време броят на хромозомните заболявания, които откриваме по време на бременност, расте. Постижение е и нарастващият брой вътреутробни операции, както и доброто взаимодействие с колегите от другите специалности, в резултат на което имаме все повече спасени високорискови бременности. Отлични резултати имаме и от приложението на скрининга за прееклампсия, въведен от проф. Кипрос Николаидес. Той намали тежките усложнения на бременността, свързани с високо кръвно, с повече от 50%, което е огромен успех за нашата област. Намаляха драстично и случаите на неразпознат риск за усложнения, свързани с хипертония. Това значи, че дори да е налице такъв риск, сме в състояние да го профилактираме и контролираме до степен на безопасност за майката и плода. Преди 10 г. това беше напълно невъзможно, лекувахме вече създадените животозастрашаващи усложнения.

- Гарантиран ли е достъпът на всички бременни у нас до майчино-фетална медицина?

- Към момента не, за съжаление. Работим усилено в посока да се осигури достъп на най-широко национално ниво. Първо, не до всички бременни достига информацията от какви прегледи се нуждаят. Не трябва да се допуска жена да не знае, че е препоръчителен скринингът за хромозомни аномалии в началото на бременността и следващите прегледи. Достъпът до компетентна информация трябва да е гарантиран за всички бременни в страната, както и да се укаже в кои центрове у нас се извършва. Освен за информираност работим всичко това

да залегне в

национална стратегия

за скрининг

– не само за хромозомни заболявания, който се вече се прилага, но и за високо кръвно по време на бременност, гестационен диабет, риск от преждевременно раждане и др. Една национална стратегия трябва да обхване скрининга на всички рискове по време на бременност, с обособени национални центрове и очертан път на пациента. Целта е жените с риск да бъдат профилактирани по най-добрия начин, защото всички изброени усложнения на бременността са решими чрез скрининг.

- Кога бременната трябва да отиде на преглед за фетална диагностика?

- Първите два прегледа са строго препоръчителни. Първият се прави между 11-а и 13-а гестационна седмица. Следва втори в периода – 20-23-а седмица и последният се планира за периода 31-33-а седмица. Уточнявам, че третият преглед може да се насрочи само за жените с установен проблем, не е строго препоръчителен за всички.

- Бременните днес са по-информирани. Търсят ли сами среща с такъв специалист?

- Много от нашите пациентки не са насочени от лекаря, проследяващ бременността им, а сами са се информирали и са инициирали преглед. Бременните, преминали скрининг за хромозомни заболявания (преглед в първия триместър), се увеличават. Преди 10 г.бяха 15 000-20 000 годишно, сега са над 30 000. Нашата цел е всяка бременна да има достъп.

- Може би причината е недостатъчен брой специалисти?

- Вече повече от 10 центъра в страната имат професионална подготовка за скрининг в първия триместър и добри технически условия. Над 15 специалисти имат международни сертификати за добро владеене на този скрининг, помагаме в обучението и на нови. Този брой е много близо до оптималното за страната. По-скоро има какво да се желае като организация на дейността.

- В наредбите на министерството и НЗОК очертан ли е пътят на пациентките?

- До момента не е. В наредбите не са описани изискванията към специалистите, не са посочени международните сертификати, които се признават, нито дали има сертифициращ център у нас. Това също е наша цел, както и в по-дългосрочна перспектива дейността да бъде поета от НЗОК.

- Предстои конгрес по майчино-фетална медицина. Какви са основните акценти сред темите тази година?

- Сред тях са скринингът за прееклампсия и преждевременно раждане, както и случаите на фетална хирургия, които са новите неща за нашата страна. Ще има и дискусия върху необходимите нормативни промени в полза на пациентките с участието на председателя на Българското дружество по акушерство и гинекология проф. Асен Николов и на доц. Никола Василев, който като бивш здравен министър и дългогодишен национален консултант по АГ, има много богат експертен опит. Предложенията ще бъдат обсъдени впоследствие и от широката гилдия на акушер-гинеколозите и при съгласие ще ги изпратим в МЗ.

На форума очакваме водещи специалисти от Великобритания, Испания, Германия и др., с огромен опит в скрининга и проследяването и терапията на рискови бременности. Ще участват и водещи български специалисти като доц. Шивачев от “Пирогов”, с когото работим в областта на неонаталната хирургия, доц. Савов от Националната генетична лаборатория в “Майчин дом” и др. Феталната медицина е в постоянно взаимодействие с другите специалности, за да се вземат най-добрите решения при рискова бременност.

- Увеличават ли се усложненията на бременността у нас?

-Това е факт във всички развити европейски страни. Основната причина е трайната тенденция за увеличаване на възрастта за раждане, броя на бременностите над 35-годишна възраст, броят на инвитро процедурите, на многоплодните бременности. Те са и рискови фактори за хипертонични усложнения, гестационен диабет, преждевременно раждане и хромозомни заболявания. Това не означава, че тези заболявания са се увеличили, тъй като и нашите възможности за профилактика и добър контрол са по-големи.

В България средната възраст за първа бременност е около 29 г., а

бременните над 35 г.

вече са около 30%

Преди 20 г. жените, планиращи бременност между 35 и 42 г., са били двойно по-малко.

- Може ли да споделите интересен случай от вашата практика?

- Много са, и все трудни, но ето един: преди няколко месеца имахме специфичен случай, свързан с трудността да се различи дали бебето има спина бифида – много сериозен дефект, при който в определени случаи може да се обсъжда дори прекъсване на бременността, и друг дефект на гръбначния мозък с много по-благоприятна прогноза. Вече

правим ядрено-

магнитен резонанс

вътреутробно

и чрез този метод, с помощта на колеги от образната диагностика и неврохирурзи, изследвахме бебето и се оказа, че не е спина бифида, а по-скоро киста на обвивките на гръбначния мозък с много по-добра прогноза. Вместо да обсъждаме прекъсване на бременността, бе установена добра перспектива, което не беше възможно допреди 10-ина години. Бебето се роди оперативно, на термин, с много по-малък стрес в сравнение със ситуацията, ако предварително нямахме информация. Премина хирургична интервенция и в момента е много добре. Случаят е разрешен успешно с участието на специалисти от 3 болници, ще го представим и на конгреса. Това е една спасена бременност и доказателство за възможностите на съвременната фетална диагностика.пешо
05/02/2019 08:00:50

бих и го погалил на д-р Янкова - това младо момиче с псевдоопит при сегашните правила за вземане на аспирантура доцентура и професура - я попитайте вна кое място в класацията в мед среди е тя ,че да дава съвет . ама в България може всичко или платен репортаж и направете

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Официалните екипи на ЦСКА за следващия сезон вече пристигнаха на "Армията", съобщи официалният сайт на "червените". "За четвърта поредна година клубът ни се доверява на "Адидас". Световният концерн изработи специално за ЦСКА трите екипа за предстоящата кампания", се казва още в съобщението.