Хората лесно могат да се откажат от захарта в чая - изследване на британски учени показва, че подслаждането му не го прави по-приятен за консумация, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.
Авторите на проучването от лондонския Юнивърсити колидж и университета на Лийдс отбелязват, че добавянето на захар не само не прави чая по-вкусен, но и не е от полза за здравето.
Учените са направили експеримент с 64 мъже, свикнали да пият всекидневно подсладен чай. Те са били разделени на три групи и трябвало постепенно да намалят захарта в чая, да я откажат отведнъж или да продължат да го пият подсладен.
След едномесечно наблюдение учените установили, че при ограничилите или отказалите захарта това не се е отразило върху удоволствието от пиенето на чай.
Британски здравни власти препоръчват да се консумират не повече от 7 чаени лъжички захар на ден. На Острова обаче се употребява почти два пъти повече захар.
Според авторите на проучването хората лесно могат да се погрижат за здравето си, отказвайки се от добавянето на захар към чая.
Коментари