Пропускането на закуската може да увеличи риска от сърдечни болести и инсулт, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. 

В сравнение със закусващите, хората, които пропускат първото хранене, са с 87% по-голям риск от смърт заради сърдечна болест и с 19% по-голям общ риск от смърт. Рискът от инсулт при тях е три пъти по-висок.

Учените от универистета на Айова са проследили в продължение на 17 г. 6500 души на възраст 65-75 години, които в началото на изследването са били здрави. Почти 60% от тях са закусвали редовно, четвърт - понякога, а 16% рядко или никога.

"Много трудове показват, че прескачането на закуската е свързано с по-висок риск от диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол - каза ръководителят на изследването д-р Вей Бао. - Нашето изследване насочва, че закуската е лесен начин за поддържане на здрава сърдечносъдова система".