Учени от университета на Аделаида установиха, че приемът на храна в ограничен период през деня намалява риска от диабет тип 2, съобщи сайтът MedicalXpress.
Изследването им обхванало 15 души, които можели да консумират обичайната за тях храна от 8 до 17 часа или от 12 до 21 часа. Концентрацията на глюкоза в кръвта им била изследвана ежедневно. Оказало се, че 9-часовият "прозорец" за прием на храна подобрява метаболизма и улеснява контрола на кръвната захар, предаде БТА.
Учените смятат, че този ефект се дължи на намаляване на телесното тегло.
По думите им за да се снижи рискът от диабет, не е нужно лишаване от любими храни. Ограниченото време за приема им подобрява контрола на кръвната захар, независимо дали по-рано или по-късно през деня е преустановено храненето.
Коментари