Пернициозната анемия е заболяване, което засяга най-често възрастните между 30 и 50, а по-рядко и 60 години.

Причини. Заболяването може да бъде самостоятелно, а и да се дължи на други причини: бременност, стомашно-чревни заболявания, сифилис, малария. Причина за заболяването е липсата на витамин В 12 в храната или пък от трудното му приемане в стомаха.

Признаци. Заболяването започва бавно и незабелязано. Болните се чувстват отпаднали, лесно се уморяват. Нямат апетит, понякога повръщат, имат диарии. Оплакват се от парене на езика, особено след ядене на дразнещи, лютиви храни. Кожата им е бледожълта с жълтеникав оттенък, лигавиците също. Понякога имат отоци по краката, мравучкане, сърцебиене и задух. Езикът е зачервен, разранен, а по-късно става гладък като огледало. Дъвкането и говоренето са затруднени. Болните имат смущение в чувствителността, несигурност при движение. Температурата понякога достига до 38С. Черният дроб и далакът са увеличени.

Предсказание. Сериозно и зависи от причината, която я е предизвикала, а и от навременното и правилно лечение.

Лечение. Провежда се от лекар специалист и се състои в даване на череннодробни препарати, витамин В 12, диетолечение, а при нужда и кръвопреливане.

Народната медицина препоръчва промяна на въздуха, на обикновената среда, пълно спокойствие, дълга почивка, стоене на чист и свеж въздух. Болните трябва да употребяват храна, богата на белтъчини (месо, черен дроб, риба, яйца, мляко, сирене, хайвер), а също и различни плодове и зеленчуци (смокини, фурми, сухо грозде, зърнени храни, кайсии).

Идеалът чрез храната да се взема лекарството по естествен начин трябва да се следва упорито и само така ще се създадат здрави хора, които да противостоят на заболяванията.

Освен това съветваме болния след всяко ядене да взема по 2-3 чаени лъжички от домашния крем за усилване. Приготовление: по 100 г смлени бадеми и орехи и същото количество прясно масло и варен мед (врял във водна баня 10 минути) се разбъркват в обща смес и се държи на хладно място. Или пък 1 - 3 бонбончета, приготвени от 500 г чист пчелен мед, 100 г шипково брашно и 50 г суха бирена мая (от аптеката). Всичко това добре се разбърква да стане гъсто тесто и от него се правят бонбончета, които се овалват в малко пудра захар, за да не се слепват, и се държат в подходяща кутия.

Всяка вечер болният да оставя до леглото си по 1 л мляко, което да изпива през нощта на малки порции.