Възпалението на артериите (артериит) бива остро инфекциозно (алергично) и хронично.

Причини. Боледуване от шарка (сипаница), остър ставен ревматизъм, родилна треска и др.

Признаци. Повредите засягат предимно вътрешната страна на артериите, която се втвърдява постепенно. Болестта започва бавно с поява на болки в областта на възпалената артерия. Болките се усилват при движение и натиск.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с. л. смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени заедно с корите и месото, но без семките, с прибавка на 12 г валерианова тинктура и 12 г тинктура от глог.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г от 12-те билки: агримония, борови връхчета, бял равнец, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (тесен), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обяд и вечеря като предястие болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид (пече се като ябълки без захар и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части (при липса на такива може и с настъргани моркови) и малко чист зехтин и чист винен оцет по вкус. Може и обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби.

На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и 100 г младо месо: агнешко, птица или прясна риба. Безмесна вечеря: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След закуска, обяд и вечеря като десерт да взема по 1 с. л. от следната смес: 300 г лимони, разрязани на 2 парчета, разбъркани и смлени на машина за месо с корите, но без семките, разбъркани с 500 г пудра захар, и след това 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 ч. л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, за да стане сладко като боза.

III. Два часа след ядене да взема по 1 с. л. сироп от живовляк (широколистен) и борови връхчета - 5 с. л. листа от живовляк и 5 с. л. борови връхчета в 1500 г вода на тих огън се варят 30 минути, след това се прибавят 1 с. л. семе от керевиз, счукано на ситно, и 300 г мед - вари се 10 минути и като изстине, се прецежда през цедка.

IV. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с. л. се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда).

Ако болният няма температура, да си направи парна баня с чай от лайка (5-10 минути). Следват изтриване на лицето с влажна и суха кърпа, редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 сек, 22С за 3 сек - 25 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета (спираловидно) с памуче, натопено в хладка отварка от орехова шума (1 стиска шума в 1 л вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда).

Едновременно на засегнатите места се поставят компреси от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора (10 с. л. нарязана на ситно кора в 2 л вода на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда).

На главата се поставя цяла "шапка" от тънко хасе, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9-12 с. л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова с. л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на каша); държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако болният има висока температура, да му се постави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, едновременно съчетан и с "шапка" на главата от тънко хасе, напълнена със сурови и настъргани картофи, полети с 50 г оцет (киснат в него 1/2 час), отгоре се поставят вестник и вълнена шапка; държи се до сутринта или докато спадне температурата.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания и бавни издишвания (вж. том I, "Домашна гимнастика"). Същите упражнения се повтарят преди обяд.

Важни добавки.

1. Болният орган да се остави в абсолютна почивка, затова да се отбягват излишните движения.

2. След преминаване на възпалението на артериите добре е болният в продължение на 1-2 месеца сутрин и вечер да прави коремна баня (30С за 10-20 минути).