Причини. След прекаран сух или воден перикардит могат да се образуват сраствания както между двата листа на околосърдечната обвивка, така и между сърдечната обвивка и плеврята, диафрагмата или други органи.

Признаци. Те са различни според вида и степента на срастването. Болният чувства болки в областта на сърцето, мъчно диша, черният дроб се увеличава, събира се течност в корема.

Лечение. Народното лечение на слепващ перикардит е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема: или а) по 1 с. л. сироп от 100 г бадемови ядки (по-добре от горчивите), необелени, счукани на кашица, 100 г пелин (листа и цвят) и 100 г чист пчелен мед - в 2 л вода на тих огън се варят, докато сиропът остане наполовина, като изстине, се прецежда; или б) по 1 с. л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед, забъркан с 20 ядки от кайсии и 20 зелени листа от индрише, счукани на каша, с 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите и месото, но без семките или рендосани на ситно ренде.

II. Десет минути след едно от тези средства да изпие 1 чашка от 75 г отварка от бъзов цвят, дива чубрица, маточина, мента пиперита, хмел (листа и клонки), пелин (листа и цвят) и подбел (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и, захлупено, се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с 1/2-1 ч. л. мед.

Диета. Същата, като при порок на сърцето.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие по малко отварка от маточина и полски хвощ - по 50 г, шипки (плод), обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 3 с. л. се запарват със 700 г вряща вода и се варят още 15 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 80 г, бял глог (плод и цвят), здравец (листа и корени) и хмел - по 60 г, бъзов цвят, буков мъх, мащерка и чубрица - по 40 г. От тази смес 2 с. л. с прибавка и на 1 изравнена ч. л. дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с. л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при запек клизма с 1/2 л от същия чай или пък с топла вода. Следват парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, изтриване на лицето със суха и след това с влажна кърпа, редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 сек и 22С за 3 сек - 5 пъти), коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 с. л. трина се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда).

В областта на сърцето отпред и отзад се поставят 2 торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с 5-7 с. л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова с. л. млади и пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на каша) с прибавка на 10-15 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Преди да се поставят торбичките, от вътрешната страна леко се намазват с мед.

Едновременно на тила се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 2 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни млади корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на каша).

При главоболие на цялата глава се слага "шапка", напълнена със същия квас, засилен със 7-10 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни млади корени от полски бъз); държат се цяла нощ или докато досадят.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея", последвано от фрикция на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи с хладка вода; след това на засегнатото място да се залепи мушама от хаваджива. След обличането да се направят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата, последвани и от гимнастическо упражнение с навеждане на тялото на едната страна и повдигане на противоположната ръка.

Неделя. Ако няма криза - почивка от всичко, ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация редуваща баня на краката не се прави.

Важни добавки.

1. При голяма слабост 3-5 пъти дневно да се взема по 1 ч. л. от крема за усилване на сърцето: 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 100 г тиквено семе, обелено и счукано, 100 г ориз, изпечен до бежов цвят и счукан на брашно, и 25 г ядки от сладки бадеми, счукани на ситно.

2. След оздравяването да се правят леки излети в планината, като при умора се почива и се пие топъл липов чай, може от риган или пък от лайка, но не и студена вода.