Държавата ще дава до 10 хил. на фирмите, за да оборудват нови работни места за инвалиди или да приспособят старите спрямо заболяванията им. Още толкова ще се дават и за достъпност до сградите. Шефовете пък ще получават до 200 лв. на ден, за да квалифицират и обучат хората с увреждания. Това предвижда проект за национална програма за заетост на хората с увреждания, пуснат за обществено обсъждане.

Фирмите ще кандидатстват за финансиране от държавата, като агенцията за хората с увреждания ще организира конкурсите и ще направи класиране.

От април фирмите с над 50 души персонал са задължени да наемат поне един човек с увреждане. Ако са със 100 и повече заети - 2% от средносписъчния състав. Изключението е за производства, които не позволяват наемане на инвалиди. Глобата е 30% от минималната заплата на за всяко незаето от инвалид място. Проверките ще започнат от 2 юли.

Фирмите няма да се наказват, ако до 3 месеца бюрата по труда не им осигурят подходящ човек с увреждане. Алтернативата е да купуват стоки, произведени от хора с увреждания, на стойност поне две минимални заплати - 1120 лв.