Средства за сваляне на кръвната захар:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се пие смес от 2 зърна бяла дъвка (сакъз) колкото житни зърна, счукани на ситно и засилени със сока на 1 лимон, 10 капки Тинктура валериана симплекс и 1/2 кафена чашка вода;

II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 120 мл отвара от равни количества:

Живовлек - широколистен

Бяла черница - лист

Черни боровинки - лист

Цариче

Полски хвощ

Перуника - корен

Цикория - корен и стрък

Червен кантарион

Фасул - сухи шушулки

От горната билкова смес се вземат 4 с.л., добавят се 20 шипки, разрязани на две. Запарват се в 1 л вряща вода, на тих огън ври 20 минути и веднага се прецежда. Всяка доза преди пиене се засилва с 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче или с 1/2 ч.л. бяла пръст (болус алба) от аптеката, опечена до бежов цвят и стрита на брашно.

III. Диета:

Сутрин на закуска да се изяжда смес от 20 сурови фъстъка, счукани на каша и поръсени с 1/2-1 ч.л. сода бикарбонат; или да се пие по 150-200 мл слаба бира, в която от вечерта е киснало парче от 20 г прясна хлебна мая. Сутринта се разбърква и се засилва с по 1 ч.л. бирена мая и копривено брашно. Един час след първата закуска може да направи и втора. Преди обяда и вечерята като предястие да се изяжда по 1 чинийка от кълновете на овеса, отгледани във влажен пешкир.

На обед и вечеря менюто да бъде разнообразно и задължително да се приемат по 1-2 от следните продукти: мляко и млечни произведения, месо от млади животни (без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби), птици, прясна риба, яйца, варива.

В случая е много полезен вегетарианският бульон, приготвен от 5 необелени картофа, 1 глава кромид, няколко скилидки чеснов лук и други зарзавати по избор. След като се сварят продуктите, се прецежда и се пие. Може да се ядат и плодове и зеленчуци, ядки от орехи. Храната трябва да се дъвче много добре до пълното й втечняване.

На вечеря (може и през вечер) за намаляване на захарта да се яде по 1 чаша кисело мляко, засилено с 1 суп. лъжица смляно семе от обикновена коприва, 1 суп. лъжица смлени сурови фъстъци и 1 ч.л. сода бикарбонат. След ядене да се взема по 1 с.л. от следната смес: 100 г червени глогинки, смачкани на каша, но без семките, и 50 г кафе от фий, счукано на брашно, заедно с една от следните отвари:

1. По 100 мл настойка от: 10 стръка праз лук (бялата му част), ситно нарязан. Поставя се в 2 л червено вино и кисне 10 дни, след което е готово за употреба.

2. По 1 кафена чашка сок от моркови и кисели ябълки по равни части от двете.