I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 суп. лъжица смес от: 500 г чист пчелен мед, 3 месести лимона, разрязани на 4 части, изстискани и смлени с корите, но без семките, и с прибавка на следната билкова смес от аптеката:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 12 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 12 г

Аква ментае (ментова вода) или

Аква роза (розова вода) 10 г

Олио мента (ментови капки) 20 капки

II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Глухарче - лист и корен 50 г

Агримония 25 г

Бял равнец 25 г

Върбинка 25 г

Гръцка коприва - лист 25 г

Живовлек - широколистен 25 г

Жълт кантарион 25 г

Червен кантарион 25 г

Маточина 25 г

Мента - пиперита 25 г

Пелин 25 г

Полски хвощ 25 г

От горната билкова смес се вземат 3 с.л.  и по 1 ч. лъжичка анасон - семе, дилянка - корен, и червена хвойна - зърна. Запарват се с 600 мл кипяща вода, ври захлупено на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 10 мин, последвана от промивка на носа с топла отвара от: майоран (вранилова трева) - 2 суп. лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено цяла нощ и на другата сутрин се прецежда; или с отвара от бял равнец и лайка (по 1 суп. лъжица от двете се запарват с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 5 минути и като изстине, се прецежда); или с разтвор от солена вода (на 200 мл вода се слага 1/3 ч. л. морска сол). След промивката с капкомер във всяка ноздра се слагат по 1-2 капки току-що изстискан сок от суров кромид лук със зехтин по равни части.

Добавка:

При силна кашлица да се взема по 1 суп. лъжица сироп от бира. Вземат се 500 мл бира, 1 с.л. анасон - семе, 2 месести лимона, смлени с корите, но без семките, и 400 г небетшекер. На водна баня врят 30 мин и като изстине, се прецежда. Сиропът може да се взема и при всяко закашляне.