Средства при хранителна алергия:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 суп. лъжица боров сироп, който се приготвя по следния начин: вземат се 100 г борови връхчета, поставят се в 2 л вода и на тих огън врят 1 час. Към прецедената отвара се добавя толкова мед, колкото е течността. Ври още 10 минути. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер): да се взема по 1 с.л. настойка от: 1 л зехтин и по 3 с.л. жълт кантарион, червен кантарион, живовлек, ранилист и синя тинтява. На водна баня врят 1 час, след което отварата престоява 24 часа и после се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

III. Десет минути след настойката (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Бял равнец

Бяла бреза

Жълт кантарион

Червен кантарион

Живовлек - широколистен

Лайка

Мента - пиперита

Пача трева

Синя тинтява

Цикория - лист и корен

Хмел - шишарки

От тази билкова смес се вземат 2 суп. лъжици и се запарват с 500 мл вряща вода, ври захлупено 15 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон.

Допълнения:

1. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: лека разтривка на гръбнака 2-3 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с пръсти, натопени в настойка от 500 г чист зехтин и 3 пакетчета по 10 г карамфил на зърна, стрити на прах. На водна баня ври 30 мин. Коремът да се налага с торбичка от тензух, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от праз лук (бялата му част), а при липса на такъв може и с лапа от прясно зеле (нарязани ситно), 4 суп. лъжици листа от магданоз и 25-30 сини сливи, нарязани ситно, без костилките. Посочените по-горе съставки врят в 150 мл прясно мляко, докато се сгъсти като тесто.

2. Лятно време да се правят цели топли бани (37С за 10-20 мин) с отвара от 7 коренища и стъбла от полски бъзунек, но без плодовете, и 1 снопче борови клонки заедно с иглите. В голям съд (20 л), до половината пълен с вода, врят 15 мин. След това в същата отвара се добавят по 1-2 двойни шепи листа от орех, черница и трина, 1 шепа здравец - листа и корени, и ври още 10 минути. Преди снемането от огъня се добавя 1 шепа морска сол, за да може отварата да се използва 6 вечери поред. След като солта се стопи, отварата се прецежда и може да се използва като изстине до 38С.

Ако количеството отвара не е достатъчно, същите билки могат да се сварят още веднъж, като врят само 15 мин. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване и се лежи така 1-2 часа , след което се прави сухо изтриване на тялото и обличане.

3. Вместо вода да се пие отвара от 7 ореха, счукани с ядките и черупките на каша, с добавка на по 2 суп. лъжици ечемик, жито, просо и царевица - зърна, ситно счукани. Поставят се в 2 л вода и на тих огън врят 30 мин. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

4. Препоръки към хранителния режим - за предпочитане е вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци:

а) сутрин на закуска да се пие по 1 чаша боза, бира или плодов сок, в който от вечер е киснало 1 парче (20-30 г) козуначена мая;

б) храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет;

в) преди обед и вечеря като предястие да се яде без хляб и без хляб по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка;

г) след ядене да се взема по 1 ч. лъжичка бъзов мармалад с малко пчелен мед и 1/4 ч. лъжичка прах от яйчени черупки; или крем за подсилване на организма, приготвен от: по 100 г чист пчелен мед и прясно краве масло, 4 пресни белтъка, 3 суп. лъжици кафе от сладки бадеми, леко опечени до бежов цвят и счукани на каша, и 1 суп. лъжица кафе от фий (уров).