Средства, подпомагащи възстановяването на коленния хрущял (менискус):

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от 500 г мед и по 15 г сяра на прах (от аптеката) и яйчени черупки. Преди всяко вземане сместа трябва да се разбърква добре, защото се утаява.

II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Бял равнец

Гръмотрън - корен

Иглика

Мечо грозде

От горната билкова смес се вземат 2 с.л. и 1 ч.л. червена хвойна - зърна, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври захлупено 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парен компрес на засегнатото коляно с торбичка от тънко хасе, толкова голяма, че да обхваща свободно цялото коляно отпред и отдолу, напълнена с търпимо горещ полусварен (за да се използва 2-3 пъти поред) ечемик. Отгоре се увива с найлон и се държи 10-20 мин. След това засегнатото място се налага:

Първа вечер - с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано, засилен с 2 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората и 6 смачкани сухи сини сливи, поръсени отгоре с 1/2 ч.л. сяра на прах, 1/4 ч.л. нишадър на прах и торбичката от вътрешната страна леко се намазва с мед.

Втора вечер - с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 5-9 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1/2-1 ч. лъжичка рафинирана сяра на прах.

IV. Сутрин: На болното коляно да се постави парче американ, намазано тънко от следната смес: 50 г пчелен мед и по 50 г нишадър на прах и сяра на прах.

Допълнения:

1. При силни болки в подутото коляно същото да се наложи с торбичка с лапа от прясна, несолена, топла извара и болният да лежи.

2. До пълно оздравявяне да се избягват грубите движения с краката като клякане, ритане, свиване и др. такива.

3. Вместо вода да се пие запарка от шипки. 25 шипки се счукват на каша, изсипват се в 500 мл кипяща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.