I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от: 300 г мед, 30 зелени листа от индрише заедно с дръжките, 20 ядки от кайсия, счукани на каша, 9 месести лимона разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, Тинктура валериана симплекс - 12 г, и тинктура кратеги (от глогови листа) - 12 г

II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Бял равнец

Маточина

Мечо грозде

Миризлива теменуга

Пача трева

Полски хвощ

Репей - корен

Лайка

От горната билкова смес се вземат 2 с.л., 1 лимон, разрязан с кората на резенчета и 1 ч.л. червена хвойна - зърна. Запарват се с 500 мл кипяща вода и на тих огън ври 10 мин Като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед или гликоза на вкус.

III. Диета:

Най-добре е да се започне лечението със суровоядство съчетано с лимонолечение (дневно да не се вземат повече от 2-3 лимона, защото се разстройва храносмилането и пречи на лечението).

Първите три дни сокове от плодове и зеленчуци, прясно изцедени непосредствено преди консумация, по 1500 мл дневно, но без хляб и други хранителни продукти.

Следващите три дни същото количество сокове с добавка сутрин, обед и вечер по 1 филийка препечен хляб, тънко намазана с краве масло, и по 30-50 г орехи, бадеми и лешници, много добре сдъвкани.

Следващите три дни също като предишните с добавка сутрин, обед и вечер по малко сметана, мед, орехи и обелени ябълки.

Следващите три дни като предишните с добавка на тънка филия леко препечен хляб с 50-100 г изкиснато сирене на обед и закуска, а на вечеря 300 г кисело мляко с 1-3 с.л. сурова настъргана целина или толкова смлени орехови или лешникови ядки.

От десетия ден сиренето може да се увеличава със 100-200 г, бадемите, орехите и лешниците повече с 50 г и така продължава докато станат 40 дни от лечението по плана.

След като се премине този режим на хранене може да се премине на вегетарианска храна. При възможност сутрин на първа закуска 20 дни поред на гладен стомах да се пият по 500 мл овче мляко, току-що издоено.

IV. Процедури:

1. Вечер преди лягане да се налагат болните стави с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща морска сол, с продължителност 10-20 мин, след което на болните места да се постави млечен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топло прясно мляко; или торбичка от тънко хасе, напълнена с прясна несолена извара.

2. При остра болка в ставите на същите места да се слага торбичка, намазана с малко от следната смес: 90 г прясна несолена свинска мас и 30 г нафталин, добре разбъркани.

Локални процедури при артрит

Първи начин: На болните стави се слагат 2-3 вечери поред питки, приготвени от сурово тесто или замесени с житно брашно с дебелина около 1 см и намазани от вътрешната страна с терпентин, държат се 20 мин, за да не излизат мехури по кожата. След махането на питките е добре на същите места да се поставят торбички от тънко хасе, напълнени с топла прясна несолена извара. Ставите да се увият с кърпи. Следва разтривка на гръбнака с памуче с камфоров спирт. Разтривката се прави във вид на малки кръгчета от долу на горе 3 пъти.

Едновременно съчетани с коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отвара от бял равнец (3 с.л. се запарват с 600 мл кипяща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда); или с хладка вода и оцет наполовина.

Втори начин: На болните стави да се правят следните процедури:

1. Налагане с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща морска сол, с продължителност 10-20 мин., последвано от разтривка на гръбнака и коремен компрес, както е казано по-горе. На болните места да се постави млечен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топло прясно мляко; или с торбичка от тънко хасе, напълнена с прясна несолена извара.

2. Да се прави гореща локална или цяла баня (42С - 15 мин) с 250 г морска сол на 10 л вода (тази баня е много полезна и за краката); или с отвара от орехови листа (шепа орехови листа в 5 л вода врят 10 мин). След банята болната става да се увие с вълнена кърпа или бинт, да се направи разтривка на гръбнака с памуче с камфоров спирт и да се постави компрес на малкия мозък с торбичка, напълнена с хладка лапа от картофи или пресен селски хлебен квас, както е казано по-горе. Държат се цяла нощ.

Трети начин: Да се правят масажи на засегнатите места и стави по посока на часовниковата стрелка, като в дланите се постави по малко от едно от дадените по-долу средства.

1. Настойка от 3-4 пресни цели яйца, залети в буркан с оцет, който да ги покрива с 1/2 см, киснат в него 5 дни, докато се разтворят черупките им, след това с вилица се изваждат ципите им и към сместа се прибавя по 1 с.л. терпентин или газ (петрол) и се разбърква добре.

2. Настойка от цветовете на дивия кестен. Взема се 1 буркан от 1 л и се напълва до половината с цвета на дивия кестен, ситно нарязан, и се залива със спирт за горене или ракия до горе. Отворът се затваря добре и се оставя на слънце 20 дни. След това се добавя по 1 лъжица камфор на прах, нафталин, нишадър, салицил и сяра на прах и в продължение на 4-5 дни се обръща по няколко пъти на ден за по-бързо разтваряне, след което се слагат 4 суп. лъжици терпентин.

Тази настойка е много ефикасна особено при схванати крака. При липса на цветовете, настойката може да се направи по същия начин с плодовете на дивия кестен, които се настъргват ситно с корите. След разтривката с дадените по-горе настойки болният ляга да спи с бархетна нощница или увит в леки фланелени превръзки, едновременно съчетани с коремен компрес.