Средства за регулиране функцията на черния дроб:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. от едно от дадените по-долу средства:

1. Настойка от: 500 г зехтин и 100 г борови връхчета се поставят на водна баня, врят 1 час и като престои 2-3 дни, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

2. Смес от: 150 г чист зехтин, 150 г сок от черна ряпа и сока на 2 лимона. Разбърква се много добре и се консумира.

II. 15 минути след едно от горните средства (сутрин, обед и вечер) да се пие по 120 мл отвара от:

Агримония 50 г

Борови връхчета 50 г

Орехови листа 50 г

Росопас 50 г

Спирея 50 г

Жълт смил 30 г

Черница - лист 150 г

От горната билкова смес се вземат 4 с.л., запарват се с 1 л кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Диета: за предпочитане е вегетарианска храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци. Храната да бъде разнообразна, умерено подсолена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, всеки залък да се дъвче до пълното му втечняване. Люто, алкохол и тютюн да не се употребяват.

Преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и да се яде без хляб. Да не се ядат сини патладжани и сини сливи, сухи плодове, бобови зеленчуци, орехи, какао, хайвер, шоколад.

Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 суп. лъжици сурова настъргана целина или толкова смлени орехови ядки, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб.

След обед и вечеря да се взема по 1 ч. лъжичка бъзов мармалад с мед и 1/4 ч. лъжичка прах от яйчени черупки, след което да се изпие 75 мл "боза", приготвена от 2-3 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 ч.л. шипково брашно, малко сок от моркови или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

IV. Вместо вода да се пие отвара от: черница - лист (4 с.л. в 1 л вода ври 30 мин и като изстине, се прецежда); или отвара от стари орехови черупки (1 шепа черупки в 1 л вода ври 30 мин и веднага се прецежда). Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: на кръста (областта на бъбреците и надбъбречните жлези) да се прави парен компрес с торбичка, напълнена с приятно горещ и полусварен ечемик (врял само 5 минути, за да може да се използва 2-3 пъти), отгоре се слага найлон, за да не изстива бързо, с продължителност 20 мин. След това се прави коремен компрес с топла отвара от трина.

В областта на черния дроб под коремния компрес се поставя торбичката, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 7 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората. В областта на бъбреците и надбъбречните жлези се поставя също лапа от пресен селски квас, както на черния дроб. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс.