При спастичен колит със запек да се взема следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. настойка от: 1 л зехтин с по 3 с.л. бял равнец, жълт кантарион, червен кантарион, мента - пиперита и синя тинтява. На водна баня врят 1 час, кисне 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути преди ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Босилек 60 г

Бъзов цвят 60 г

Живовлек - широколистен 60 г

Мента - пиперита 60 г

Синя тинтява 60 г

Червен кантарион 60 г

Червено подъбниче 60 г

Смрадлика 120 г

От горната билкова смес се вземат 2 с.л. и 1 ч.л. анасон - семе, запарват се в 500 мл кипяща вода, врят на тих огън 10 мин и като изстине се прецежда.

III. Препоръки към хранителния режим:

1. За предпочитане е да се консумира вегетарианската храна.

2. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет и да не е престояла повече от 24 часа.

3. Полезни са ядки от орехи, лешници и бадеми.

4. Да не се яде свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби.

5. Да не се пие алкохол и да не се пушат цигари.

6 . Преди обед и вечеря - като предястие да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и да се яде без хляб

7. На вечеря да се яде безмесна храна: зеленчукови пюрета, сготвена бамя, качамак от царевично брашно, тестени храни с краве масло и сирене, несолена извара, компоти от сливи, праскови, кайсии, черни боровинки.

8. Да се избягват компоти от: ягоди, малини и други такива, защото семките дразнят червата. Полезни са печените ябълки. Плодовете да се ядат без корите и семките.

9. На обяд и на вечеря да се ядат по 1-2 печени ябълки и след тях като десерт да се взема по 1-2 ч.л. смес от: тахан и мед по равни части; или смес от 100 г прясно краве масло и 50 г кафе от фий (уров). По време на яденето да не се пият никакви напитки и течности.

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл от отварата, дадена в т. II. Ако пациентът има много газове, отварата при варенето да се засилва с 1 ч. лъжичка семе от копър или анасон.

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури:

1. При болки в корема - компрес от 4 хасени парчета, натопени в топло прясно мляко. Отгоре се слага сухо хасено парче и вълнен пояс.

2. При подуване на корема от газове или от възпаление на червата да се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топли житни трици, напръскани с малко топла вода, за да се овлажнят, но не да се намокрят и 1 суп. лъжица пудра захар. Отгоре се поставя вестник и вълнен пояс.

VI. Сутрин: още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея напълно". Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, след което се прави лек, сух масаж на сливиците, направен с двата палеца от под ушите до под брадата 10 пъти и в обратна посока още 10 пъти. Следва лек и сух масаж на слънчевия възел (областта на пъпа) с дясната длан от ляво на дясно по посока на часовниковата стрелка около 1-2 минути. След това се прави фрикция с хладка вода на корема около 1 минута, сухо изтриване и носене през целия ден на вълнен пояс.