Албинизмът е вроден недостатък на кожата, на която липсва пигментът.

Признаци. Албиносите имат бяла (светла) кожа, почти бели коси, тънки като коприна, и често безцветни очи.

Лечение. Тъй като този дефект е от раждането, мъчно може да се излекува. Но може до известна степен да се намали нарастването му:

а) За кърмачетата - да се следи никога да не са запечени; при запек да им се направи веднага топла клизма най-добре с чай от лайка или със 150-200 г вода. Вместо всекидневната цяла топла баня (37С за 10 мин) за чистота да се направи баня с борови клони, орехова шума, трина, овесена слама, здравец и морска сол с добавка във водата на 1/4 л отварка от дъбови кори. Една и съща отварка може да се използва за три бани;

б) За по-големите деца всяка сутрин още в леглото да се прави сух четков масаж (3-5 мин); лятно време между 10.30 и 11.30 часа да се направи слънчева баня със зелени листа (без тях е вредна) с продължителност 10-30 мин и последвана от поливане със слънчева вода или от кратко (3-5 мин) къпане в река или море; през вечер преди лягане на детето да се направи коремен компрес, натопен в топла отварка от орехова шума и трина, съчетан с малка торбичка селски квас отпред на шията, и през вечер - цяла топла баня (37С за 15-30 мин) с борови клони, орехова шума, трина, овесена слама, здравец и морска сол с добавка във водата на 1/4 л отварка от дъбови кори.

Неделя. И за двата случая - пълна почивка от всичко.

Вътрешно. За по-големите деца да се дава отварка от корените на гръцка коприва и мед като при оголване на главата; пие се сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене по 1 кафена чашка и отварка от исландски лишей с орехови черупки и мед като при увеличени и възпалени гръдни жлези.

Диета. За кърмачетата, ако сучат, между кърменията майките да им дават (2-3 пъти на ден) с биберон по една кафена чашка овесена отварка с мед.

За по-големите деца - лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без люто и много кисело, а с повече плодове и зеленчуци.