Рискът е съответно 1:700 000 и 1:760 000, а леко неразположение, смятано от много хора за алергия, е знак за имунен отговор - организмът успешно си изработва защита срещу заболяването.

Между епидемиите от морбили и неочаквано тежките случаи на грип тази година стана ясно, че малка, но нарастваща част от хората “не е в час” с ваксинациите. Световната здравна организация нареди ваксиналното недоверие сред 10-те най-големи глобални заплахи за здравето през 2019 г.

Между аргументите, които изтъкват т.нар. антиваксъри, са твърдения за тежки алергични реакции в резултат на вкарването в тялото на “чужд биоматериал”.

Всъщност тежките алергични реакции - анафилаксии, към ваксини са изключително редки и не бива да са източник на колебание за имунизация, съветва “Хелт”. Аргументите за това са в доклад, публикуван в списанието на Канадската медицинска асоциация. Изследователи са установили на базата на реална статистика от медицинските журнали, че по-вероятно е тази година да бъдеш ударен от мълния, отколкото да получиш тежка алергична реакция към ваксина.

Анафилаксията е вид алергичен шок - непредсказуем е и се появява в рамките на няколко минути след ваксинация. Малко вероятно е да се задейства след 30 до 60 минути и още по-рядко в рамките на 4 часа. Страхът от него обаче е неимоверно преувеличен.

Коефициентът на тежките алергии обаче е около 1 на 760 000. Докато средният риск да бъде човек ударен от мълния е изчислен на 1 на 700 000 души.

Някои хора може да чувстват мускулни болки и главоболие 7-21 дни след ваксинацията и мнозина го тълкуват като алергия. Всъщност симптомите показват, че тялото изгражда имунен отговор срещу болестта.