Причини. Невротизиране при неправилно възпитание.

Предсказание. Добро - с премахване на причината се прекратяват честите мигания.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене детето да изпива по 30-50 г (според възрастта) отварка от агримония, босилек, бял равнец, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), жълта комунига, маточина и риган - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. с 1 с.л. настъргана кора от портокал и 1 с.л. чист мед се запарват с 500 г вряща вода; вари се захлупено 10 мин; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Може да се изяждат и по 50-100 г крехко месо от агне, пиле или прясна риба.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие отварка от овес (зърна) и шипки (плод): по 2 с.л. от двете в 1 л вода с 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1-2 с.л. мед се варят 15 мин на тих огън; като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

II. Два часа след ядене детето да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - топла клизма с 200-500 г топла вода (според възрастта), последвана от разтривка 1-2 пъти на гръбначето на детето във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт.

Следва компрес на корема (отпред) от две бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре вестник и вълнен пояс.

На главата му да се сложи цяла "шапка" от тънко хасе, която да покрива слепоочието и тила, напълнена с възтопъл (36С) пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 2-5 с.л. диви кестени (според възрастта), настъргани с кората, и 1/2 изравнена ч.л. нишадър на прах (от аптеката); отгоре се слага вестник и вълнена шапка; държат се до сутринта или пък докато много притеснят детето.

IV. Сутрин. Прави се сух четков масаж на цялото му тяло с кадифена ръкавица 2-3 мин, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето и сухо изтриване на същите.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки. 1. На слънце, вятър, дъжд и сняг детето без шапка да не ходи (влошава се състоянието му).

2. Квасът да се замесва гъсто като хляб за печене във фурната; може да се използва 2 вечери поред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля и засилва с 1-2 с.л. нов квас за повторна ферментация.