Възпаление на тазобедрената става е доста разпространено страдание. Това възпаление се получава у децата в резултат на лошо падане, особено на петата на единия крак, удар по ставата, притискането й и пр.

Признаци. Болките се явяват обикновено при движение и почти изчезват при почивка, особено в легнало положение.

Лечението се провежда винаги от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма:

а) 2-3 вечери поред да се направи топла клизма (37С).

б) Всекидневно сутрин и обед да му се поставя по 1 компрес на таза, натопен в топла отварка (36С) от трина или във вода (28-26С) - едно от най-добрите средства. Компресите да обхванат целия таз. Те се правят по същия начин като коремния компрес, само че са два пъти по-широки от него.

През вечер преди лягане (понеделник, сряда и петък например) да се поставя "парен компрес" с горещ и полусварен ечемик или с трина на болната става (20-30 мин), последван от компрес на таза, натопен в топла отварка от трина или в хладка вода, както по-горе (държи се цяла нощ).

През вечер (вторник, четвъртък и събота) да се налага болната става с торбичка от тънък плат и с размери, добре покриващи болната става, напълнена с възтопъл (35С) селски хлебен квас. Държи се също цяла нощ. При липса на квас може да се постави (макар и с по-малък успех) лапа от 3 с.л. суров кромид лук, настърган ситно и разбъркан с 1 с.л. готварска сол. Ако възпалението не е много напреднало, състоянието се подобрява бързо; в противен случай болестта е продължителна.

Диета и вътрешно. Както при ревматизъм.