В белите дробове кръвта поглъща кислорода и се освобождава от въглеродния двуокис. Кислородът се отнася до всяка жива клетка на организма посредством най-тънките кръвоносни съдове, наречени капиляри. Той е необходим за всяка дейност на организма. Този процес се нарича вътрешно дишане. Крайният продукт на вътрешното дишане е въглеродният двуокис. Той се отстранява от организма при издишването. Оттук и голямото значение на дълбокото издишване.

Носно и устно дишане

Вдишването и издишването през устата е вредно за здравето. Дишането изцяло трябва да става през носа. Само като изключение при гимнастическите упражнения може да се издишва през устата. Също и при усилените спортни игри може понякога да се вдишва през устата. Като правило обаче вдишването и издишването трябва да става само през носа.

Носното дишане е предпоставка за по-добро здраве. Носът стопля, овлажнява, отнема праха и до известна степен пречиства от микроби вдишвания въздух. Той представлява предпазен орган на белите дробове. Вдишаният през устата въздух вреди на гърлото, дихателната тръба и дробовете със студенината си, сухотата и вдишваните болестотворни микроби и вируси. Издишването също трябва обикновено да става през носа. Излизащият от дробовете топъл въздух сгрява отново слизестата ципа на носа, която е вече изстинала от вдишвания въздух. Той изхвърля с излизането си праха и микробите и овлажнява слизестата ципа на носа, като не позволява по този начин тя да изсъхва.