Режим за благополучно износване, раждане и правилно закърмяне на бебето

А. При спаднал хемоглобин.

I. Сутрин. 1 час преди да стане от леглото, бременната жена да взема 1 с.л. настойка от 500 г малага или чисто натурално червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 ч.л. канела на прах - на тих огън на водна баня ври 30 мин. Употребява се на следния ден от приготовлението й.

II. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 с.л. овес (зърна) и по 2 с.л. корени от магданоз, обикновена коприва и цикория - в 3 л вода на тих огън врят 20 минути, след това се прибавят по 2 с.л. борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 2 лимона, разрязани на по 4 части, вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Б. При хроничен запек и оригване.

I. Сутрин 20 минути преди ядене при хроничен запек и оригване да изпива по 1 чаена чаша от 150 мл соден разтвор - 1 ч.л. сода бикарбонат се разтваря със 150 мл гореща вода, изпива се наведнъж или на два пъти. Ако повръща от него, да не го пие; пие се не повече от две седмици поред.

II. Десет минути след содения разтвор и 10 минути преди обяд и вечеря да изпива по 1 чашка от 75 мл от една от следните отварки: а) 100 г ечемик заедно с 4-5 смокини в 1 л вода се вари 20 минути и като изстине, се прецежда; б) отварка от троскот (корени) - 4 с.л. в 1 л вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда; в) отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, тесен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде - по 30 г от всяка. От тази смес 2 с.л. с прибавка на 1 ч.л. червена хвойна (зърна) се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Разнообразна пълноценна храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци. Да не се прекалява с употребата на течности.

Забележки. 1. При повдигане и повръщане бременната жена от сутринта да си сложи на малкия мозък (тила) торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1-2 с.л. диви кестени, настъргани с корите, или с 1-2 с.л. млади и пресни корени от полски бъз, счукани на каша, а в областта на слънчевия възел (под лъжичката) да си залепи 1/2 глава суров лук (напречно разрязана), леко поръсена с камфор на прах на върха на ножа - държи се, докато гаденето и повръщането престанат.

Освен това сутрин още в леглото да изпие чаша студено прясно мляко или мляко с малко кафе и след 1/2 час да стане. През деня да се храни на малки порции със студена храна, добре сдъвкана.

2. При анемия в продължение на 2 седмици сутрин на първа закуска да изпива 1 чаша слаба бира или боза, в която от вечерта е накиснато едно парче от 30 г прясна хлебна или козуначена мая - сутринта се разбърква и се засилва с по 1 ч.л. бирена мая (може и суха), копривено и шипково брашно.

3. При силно изразена жажда да пие по 1 винена чаша отвара от шипки (плод) - 25 шипки се счукват в хаван и се изсипват в 1 л вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и щом изстине, се прецежда през кърпа.

4. При албумин да пие отвара от царевица - 4 с.л. царевични зърна в 500 мл вода се варят, докато омекнат, и се прецеждат; или отварка от копривено семе - 2 с.л. в 500 мл вода на тих огън се варят 20 минути; прецежда се.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 мл отвара от лайка (цвят), маточина (листа), мента пиперита (листа) и риган (листа и цвят) - по 50 г от всяка билка. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се още 5 мин. и като изстине, се прецежда. Или пък по 1 чашка от 75 мл отвара от агримония, бял равнец, маточина, обикновена коприва и цариче - по 50 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се на тих огън и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек бременната да си направи топла клизма (36С) с 1/2 л чай от лайка (2 с.л. цвят от лайка се запарват с 1/2 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда), последвана от седяща баня (36С за 10 мин.) в чист леген или от кръстосан компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла отвара от лавандула или трина - 3 с.л. лавандула или трина се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Държи се най-малко 2 часа, а при желание и цяла нощ.

Едновременно на малкия мозък (тила) се поставя торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 2 с.л. хрян.

При главоболие на цялата глава се поставя шапка от същия квас, засилен с 10 с.л. диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъз, счукани на кашица; държи се до сутринта.

Важни добавки. 1. При слаб кръст всяка вечер се прави 1-2 пъти разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, последвана от налагане с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 6 с.л. диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъз и 4 с.л. листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и на нарязани ситно.

2. За укрепване на зърната на гърдите от шестия месец нататък да се изтриват всяка вечер с памуче, натопено в чист аптекарски спирт.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, обличане и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

При наличност на пясък или камъни в жлъчката през целия ден в областта на жлъчката (под ребрата отдясно) да носи торбичка, ушита на хоризонтални тегели, широки по 1 см, напълнени със смес от 6 с.л. сол и 2 с.л. сяра на прах.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Полезни са по-дългите разходки на чист въздух.

VI. Хигиена на бременността. Бременността не трябва да се смята за болест, когато се развива правилно. Жената трябва да ходи и работи, както обикновено, храната и сънят да са достатъчни и пълноценни, а настроението трябва винаги да е добро. Освен това да спазва и следните правила.

1. Облекло и обувки. Всичко, което, макар и слабо, стяга, пречи на дишането и кръвообращението, трябва да бъде отстранено. Кюлотите й да са топли, чорапите да се прикрепят с жартиери, а не с ластици, които способстват за разширение на вените на краката. Бельото да е леко и хигиенично, обувките също да са леки, свободни и с ниски токове.

2. Спално помещение и сън. Спалнята трябва да се проветрява 2-3 пъти на ден, и то най-малко по 10-15 минути зимно време, а при хубаво време прозорците постоянно да са отворени. Излишната мебел да се махне. При това, ако бременната е здрава, да не спи повече от 8 часа, а ако е слаба, да спи 9-10 часа.

3. Грижи за кожата. Гърдите, половите органи и краката да се мият всекидневно с топла вода (36-37С), а по 1-2 пъти седмично цялото тяло, след което се почива 1-2 часа.

Освен това, за да се избегне напукването на зърната на гърдите по време на кърменето, което предизвиква големи болки на майката, те трябва да се подготвят още по време на бременността. За тази цел всеки ден се измиват с чист глицеринов сапун и хладка вода и се изсушават със суха кърпа. След това, ако зърната са слабо изпъкнали, 5 пъти дневно трябва да се изтеглят по малко със стъклен звънец (смукач).

4. Начин на живот и работа. Бременната може без страх да продължи обикновеното си занятие, ако не е продължително и тежко. Вредни са както дългата правостояща работа, така и шиенето на крачна машина, вдигането на тежести, честото изкачване и слизане по стълби, язденето на кон, карането на колело, пързалянето с кънки, посещаването на кина и други заведения със застоял и нечист въздух.

Полезно е бременната жена всекидневно да прави разходки по 2 часа и след това 1 час да полежи, да не остава без работа, а да се занимава с нещо и да има добро настроение.

Сутрин и вечер преди лягане бременната да прави леки масажи и гимнастика на гръдния кош и краката си за леко износване и раждане на детето.

5. Полови сношения. Добре е те да се намалят до 1-2 пъти на месец, за да не пречат на бременността. При това сношенията трябва да бъдат много внимателни, за да не предизвикат помятане. Бременните, които вече са помятали, трябва да се въздържат от полови сношения.

6. Ако вените на краката на бременната жена се подуват, всяка вечер се прави масаж на краката от долу на горе със стипцова вода (на 1 чаша вода - 1/2 неравна ч.л. стипца) или с намокрено калъпче стипца за бръснене, или пък се увиват със сурови листа от прясно зеле.

7. При неочакван кръвоизлив до идването на лекаря бременната веднага да легне в кревата с повдигнати на възглавницата крака и да сложи на корема си компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък разтвор от вода и оцет наполовина - сменя се на 2 часа. След това да изпие 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 ч.л. пепел от непрана вълна, 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки и 1/4 ч.л. бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно.

На всеки 3 часа да изпива по 1 винена чаша от 75 мл отвара от овчарска торбичка - 2 с.л. в 500 мл вода се варят на тих огън 5 минути; като изстине, се прецежда.

8. Ако бременната има слаб кръст и е принудена да работи права или трябва да пътува с кола, влак и др., за да бъде сигурна, че всичко ще бъде благополучно, непременно да залепи на гърба си мушама (якия), приготвена от 2 пресни белтъка, забъркани с парче тоалетен сапун, колкото орех - размазва се върху подходящо за мястото парче американ, предварително потопено в ракия и добре изстискано, и преди залепването се поръсва с 1 ч.л. пудра захар. Залепва се с ръце или с помощта на топла (не повече от 37С) ютия.

9. Ако жената е помятала, 3 дни преди деня на менструацията и 3 дни преди деня, в който е помятала, да си залепва на кръста мушамата, дадена в точка осма, и да лежи спокойно в леглото си.

В. За леко и безопасно раждане

За това е необходимо строго да се спазват освен казаното вече още и следните правила:

1. Щом бременната почувства първите контракции (присвиващи болки в корема) от започналото раждане, които се повтарят на равен интервал, трябва веднага да постъпи в родилния дом. Добре е преди това да изпие 1 прах от 1 г (предварително приготвен) от изсушена или леко опечена вътрешна ципа на кокоша воденичка, стрита на прах, и след него да изпие 1 чашка чай от лайка, подсладен с мед.

2. По време на раждането да диша дълбоко с бавно издишване с формулата: Аз ще родя леко и без болки (казва се непрекъснато и шепнешком, докато трае раждането), съчетано с лека разтривка на различни части на тялото.

3. След раждането за по-бързо свиване на матката и за предпазване от родилна треска добре е родилката в продължение на 1 месец сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да пие по 1 чашка от 75 мл отвара от цариче - 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Освен това всекидневно да изяжда и по 1 лимон (или да изпива сока му), поръсен със захар, и в продължение на две седмици от раждането да не яде зрял боб.

Г. Ако кърмата е недостатъчна, на родилката се препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 25 минути преди ядене и преди заспиване да взема по 1 с.л. от следната смес: семе от копър - 100 г, семе от анасон, семе от зелка и обикновена коприва - по 50 г, счукани на прах и добре разбъркани с 500 г чист пчелен мед. При всяко вземане сместа да се разбърква добре, защото семената се утаяват на дъното.

II. Петнадесет минути след сместа кърмачката да изпива 1 чашка от 75 мл отвара от петопръстник (листа) - 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари още 5 мин и като изстине, се прецежда; щом млякото дойде в желаното количество, се прекратява вземането на горните средства.

Ако жената страда от запек, да изпива дневно и по 1-2 чаши чай от розов цвят (листенца) - 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда; пие се подсладен с мед.

III. Преди всяко сукане зърната да се измиват с хладък чай от лайка (1 с.л. се запарва с 250 мл вряща вода; кисне захлупено 20 минути и след това се прецежда), а след кърменето останалото в гърдата мляко да се изцежда.

IV. Ако зърната са разранени, след кърменето се измиват с отвара от жълт кантарион - 2 с.л. листа и цвят се запарват с 500 мл вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда. След това се намазват с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 с.л. чист пчелен мед, 1 с.л. бяло брашно и 1 ч.л. чист зехтин - бърка се на тих огън, за да се сгъсти като мехлем, без да завира. След това зърната се покриват с чиста кърпичка и отгоре се слага торбичка с прясна извара.

Вместо с този мехлем зърната може да се намажат с малко риванол (от аптеката), след което се поръсват със сулфатиацол и се покриват с марличка. Ако разраняването е много болезнено, кърмачето да се храни с изцедено мляко, поставено в чисто шише с биберон.