Възпалението на яйчниците (оофорит) може да бъде остро или хронично.

Причини. Заболяването се причинява от болестни микроби, които достигат до яйчниците чрез кръвта или от съседните органи при аборт, гонорея, апендицит и др.

Понякога, когато яйчникът е сраснал с дебелото черво, могат да минат направо микроби от последното и да причинят заболяването му.

Признаци. Острото възпаление протича с явленията на заболяването, което е причинило възпалението - гонорея, апендицит, възпаление на матката и тръбите. При хронично възпаление има болки ниско в корема от едната или от двете страни, разпростиращи се към кръста. Те се усилват по време на менструация. Забременяването е затруднено.

Когато възпалението не се дължи на зараза на матката, а е започнало направо от яйчника, болната се оплаква от болки в долната част на корема, разпростиращи се към кръста, треска, повръщане, запек и подуване на корема. Болките понякога се усещат повече в лявата част на корема и се разпростират към вътрешната страна на бедрото и коляното и към мехура. Болната лежи обикновено със свити колене. Болките намаляват при почивка и лежане. Менструациите са изобилни и чести.

При гнойно възпаление може да се образува гнойник, който да се излее в коремната кухина и да причини перитонит.

Предсказание. Сериозно. Ако заболеят едновременно и двата яйчника и болната не се лекува навреме, може да остане бездетна.

Предпазване. Жената трябва да внимава да не настива по време на менструация. Необходимо е в студено време да се запазят от настиване краката и коремът. Ако се случи да се намокрят, краката трябва веднага да се изтрият с малко ракия (спирт) или пък да им се направи гореща баня с морска сол (45С за 10-15 минути), за да се сгреят, жената да пие липов чай или други топли питиета и да легне в леглото, за да се поизпоти.

Лечение. Болнично.