Причини. Лоша лична хигиена, раздразнение на половите органи при много често съвкупление, при онанизъм, при изобилно течение от микробна зараза, особено при гонорея.

Признаци. Зачервяване, сърбеж, подуване и болки в областта на големите и малките срамни устни, от които се отделя повече секрет.

Предсказание. Неблагоприятно, особено ако се дължи на трипер или сифилис.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение. Ако възпалението се дължи на трипер, мек шанкър или сифилис, лекуват се самите болести. Ако причината не е известна, лечението е, както при сърбеж на външните полови органи.

Освен това трябва да се пази пълен покой и голяма чистота на тези органи. В случай на изобилен секрет те се измиват 1-2 пъти през деня с хладка вода и доброкачествен нелютив сапун, изсушават се леко с мека кърпа и се посипват с талк или пък със следната пудра (приготвена в аптеката): боров прах 5 г, нишесте житно 50 г (външно, пудра).

Вечер преди лягане половите органи да се измиват с отварка от смрадлика или пък с хладка отварка от жълт кантарион - 2 с.л. цвят се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Препоръчват се и седящи бани с преварена лайка.