Причини. Настинка, различни смущения в протичането на менструацията.

Признаци. Жената има болки (подобни на колики) ниско в корема, в областта на матката и яйчниците, придружени от главоболие и напъни за повръщане. В повечето случаи те се явяват преди менструацията и изчезват, когато кръвоизтичането е най-изразено.

Лечение. Общо и в зависимост от причината, която го предизвиква.

При поява на спазмите жената да лежи, като си постави топли компреси в долната част на корема най-добре с торбичка, напълнена с търпимо горещ сварен ечемик (врял 10 мин) или с попарена трина; държат се най-малко 1/2 час. След това на същото място да се постави млечен компрес с прясна топла извара или торбичка с топла лапа от праз лук, или пък топла лапа от шишарките на хмела. Млечният компрес и лапите се държат до уталожване на болките.

При главоболие на тила се слага торбичка с квасец. Да се правят топли задръжни клизмички (38С).

Сутрин с помощта на кратки студени фрикции (20С), и то непосредствено след ставане от легло, да се усили нервната система и да се уреди излизането по нужда.

Вътрешно. Да се пие всеки час топъл чай от лайка или от маргаритка (бяла рада) - попарват се листата и цветовете и се пие като топъл чай от лайка. Или 3-4 пъти на ден да се вземат по 30 капки обикновена валерианова тинктура (от аптеката).

Диета. Да се употребява лека вегетарианска храна с повече сурови плодове и зеленчуци.

Самовнушение. Както при аменорея.

При лечението да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, тъй и казаното за менструация.