Гръмотевицата, мълнията е електрическо явление. По външния си вид мълниите са най-различни: ивицообразни или линейни, кълбообразни и във вид на броеница. Напрежението на тока в мълниите се измерва в милиони волтове.

Признаци. В зависимост от степента на удара може да настъпи само слабо сътресение със замайване или пък да се получат много силни конвулсии с пълно безсъзнание, парализа или моментална смърт. По кожата на пострадалия от гръм често се образуват т.нар. знаци на тока. В едни случаи те имат вид на белезникавосиви петна, а в други съответните участъци на кожата са сухи, плътни, малко повдигнати над повърхността, с вдлъбнати центрове, със сиво-бял цвят, прилични на мазоли. Като характерни фигури, образувани по кожата след удар от гръм, се забелязват дървовидно разклонени линии.

Първа помощ. Трябва добре да се помни, че при удар от гръм липсата на признаци на живот у пострадалия често пъти е привидна - смъртта понякога е лъжлива. За целта до идването на "Бърза помощ" народната медицина препоръчва: пострадалият да се положи на земята, да се разкопчаят и разхлабят всички дрехи около шията и гърдите, да се разтрие тялото с оцет.

Ако пострадалият е в безсъзнание, да му се направи изкуствено дишане. То трябва да продължи дълго, понякога са нужни няколко часа, докато дробовете започнат пак самостоятелно да работят. Докато пострадалият е в безсъзнание (привидна смърт), не бива да му се налива никаква течност в устата.