Метаболизмът представлява представлява съвкупността от всички биохимични реакции, които протичат в нашия организъм и които отговарят за това, дали приетата енергия (калории) чрез храната ще бъде съхранена (анаболизъм) или освободена (катаболизъм).Тези химични реакции поддържат тялото жизнено и функциониращо. Често пъти свързваме метаболизма с изгорените калории, ефективна детоксикация и загубата на излишни килограми. Това е така – колкото по-бърз е твоят метаболизъм, толкова повече калории губиш, дори стоейки на едно място. Освен това, добрият метаболизъм те зарежда с енергия и положителни емоции.

1. Замени слънчогледовото олио с кокосово

Кокосовото масло увеличава метаболизма до 12%, за сметка на обикновеното олио, което стига едва до 4%. Кокосовото масло може да ти помогне още с изгарянето на калории, отстраняването на вредни микроорганизми и да те накара да се почувстваш заситен. Общо взето, е по-полезно. Повишава нивата на добрия холестерол, предпазва косата, кожата и поддържа устната хигиена. Кокосовото масло увеличава както метаболизма, така и работата на мозъка. Препоръчва се на хора с Алцхаймер.

2. Пий кафе

Проучванията показват, че кофеинът в кафето може да ускори метаболизма с 3 до 11%, като действа върху централната ти нервна система. Подобно на зеления чай, той също е подходящ при отслабване. Но така, както изследванията показват, че влияе на метаболизма, така и спорят помежду си за ефективността му спрямо различните видове телосложение.

За останалите четете тук