23°C   София
 

В сезона на грипа и респираторните заболявания, като превантивно средство, могат да се ползват някои добре познати и широко разпространени у нас билки. Повечето от тях имат силно антисептично действие, характерен, силен аромат и освен това ако не ви помогнат, поне няма да ви навредят.

Запознайте се с босилека, градинския чай, евкалипта, исландския лишей и лайката, с тяхното, разпространение, химичен състав, действие и употреба.

1. Босилек – Ocimum basilicum L.

Семейство Устоцветни – Lamiaceae

Разпространение. За пръв път босилекът се среща в тропична и субтропична Азия. У нас е разпространено растение.

Описание. Едногодишно тревисто растение. Стъблото е голо, четириръбесто, разклонено, с дълги дръжки, яйцевидни, заострени, целокрайни, рядко назъбени. Цветовете са бели, по-рядко розови или виолетови, и са разположени в пазвите на листата по върховете на стъблото, 5-делна чашка, 5-делно венче, 4 тичинки. Плодът е сух и след узряването се разпада на 4 кафяво-черни орехчета. Цялото растение излъчва приятна миризма.

Използваема част. Стръковете на растението, брани по време на цъфтежа (юли-август). Срок на годност на изсушеното растение – 1 година.

Химичен състав. Етерично масло (състои се от евгенол, линалоол, цинеол, метилхавикол, гераниол, мирцен, пинен, оцимен, анетол и др.), горчиво вещество, гликозиди, сапонини, танини, органични киселини, минерални соли и др.

Действие и приложение. Босилекът притежава противомикробно действие, което се дължи на етеричното масло, също така и противовъзпалително, спазмолитично, противокашлично действие. Употребява се при стомашни и чревни болки, задух, кашлица, газове, хроничен запек, повръщане, чернодробни и бъбречни възпаления и др. Външно: за жабурене при гърлобол и болки във венците.

Употреба. Като запарка – 2 супени лъжици от билката в 0,5 л вода.

Внимание! Да не се взима в голямо количество и продължително време.

За останалите четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Магистратите Славов и Гунчев забелязани в сградата на спецпрокуратурата и спецсъда в София преди дни Фирмата на Миню Стайков “Топаз мел” е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков,

Волейболистът от българския национален отбор Тодор Скримов се завръща в първенството на Русия. 29-годишният посрещач с мощен отскок и взривен сервис ще играе през следващия сезон за “Енисей” (Красноярск). През изминалата кампания перничанинът носеше на италианския елитен “Вибо Валентия” и му помогна да запази мястото си в елита.

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.