Според международния класификатор на болестите, хипохондрията е психическо заболяване, при което човек постоянно се страхува, че ще му открият тежки, прогресиращи заболявания.

Хипохондроята е вредна не само защото предизвиква постоянен стрес, а и зарди непрестанните разходи за всевъзможни иследвавания. Най-често засяга хората с лесно възбудима нервна система и повишена тревожност, а понякога съпровожда други психически заболявания - обесивно-компулсивно разстройство, депресия, паник атаки. Отключващ фактор може да е травмиращо събитие като тежка болест или смърт на любим човек, но това не е задължително.

Според лекарите, хипохондрията винаги е следствие, а не причина. Истинската причина по правило е, че човек постоянно се безпокои заради различни проблеми - неприятности в работата, страх от бъдещето, общуване в семейството. Страхът и тревогата включват защитни механизми на психиката - вместо да се фокусира върху реалните проблеми, човек търси симптоми на заболяване, върху които да пренасочи мислите си. Хипохондрията може да бъде и опит да се избяга от нещо - отговорност, неприятна работа или хора.

Целия текст четете тук