Когато течността, която се намира в мозъчните кухини (стомахчета) и канали се увеличи повече от нормалното, тя разтяга костите на главата на бебето, която се уголемява.

Най-често до водноглавие водят различни инфекциозни болести (прекарани в ранна детска възраст или в утробата), менингити и менинго-енцефалити от различни причинители. Удари в главата в ранна възраст, по време на раждането или вътреутробно също могат да се явят като причина за заболяването, както и алкохолизъм на родителите и др.

Признаци. Признаците на тази болест биват различни според бързината, с която се образува течността, т.е. дали заболяването се развива бързо (остро) или постепенно (хронично). Острото водноглавие се развива бързо, и то най-често при инфекции. По-късно може да премине в хронична форма или да доведе до повтарящи се изостряния. Хроничното водноглавие се явява още от ранната възраст на детето, докато не са затвърдени още черепните му кости. То може да е причинено от раждането или да се развие скоро след раждането.

Понякога при силно изразено водноглавие количеството на течността се увеличава значително и притиска мозъка. В такъв случай често има спазмени прояви; тялото остава назад в развитието си и детето късно започва да се изправя и ходи. В някои случаи то е и умствено слабо развито. Обиколката на главата още през първите години след раждането може да достигне 60-90 см и повече, при това фонтанелата понякога е издадена напред. При някои деца развитието и умствените способности остават нормални.

Водноглавието се среща и у по-големи деца със затвърдели вече кости на главата, но то мъчно се узнава.

Лечение. То е напълно възможно, обаче изисква много време, а следователно и търпение. Най-добре е да се провежда в началото на заболяването в болница.

От народната медицина се препоръчва преди всичко общо лечение и засилване на организма. За целта веднага след като се види, че детето има водноглавие, да се посипе главата му с въглен на прах (от аптеката). Ако няма такъв въглен, се взема гьон, който, след като изгори в огъня, се стрива на прах и с него се посипва главата на детето, и то 2-3 дни поред. Този прах изсмуква силно водата и главата на детето понякога се освобождава от нея и другите болестни вещества. Ако това не помогне, се прилага следното лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене:

а) Ако детето суче, майката (след като го е накърмила) да изпива 1 винена чашка от 100 мл отварка от корените на гръмотрън, обикновен здравец, магданоз, бъз (свирчовина) и обикновена коприва, всички счукани на ситно, с прибавка на гръцко сено (foenum graecum) - по 50 г от всяко; две с. л. от тази смес и 1 изравнена ч. л. феникъл (плод) се заливат с 600 мл хладка вода, на тих огън ври 30 минути и веднага се прецежда.

б) Ако детето не суче, да изпива 2-3 ч. л. от същата отварка, подсладена с мед.

Диета: а) Ако детето суче, майката да спазва следната диета: вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити) и зеленчуци, и то според сезона, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Да не се пуши в стаята на болното дете. Освен казаното по-горе преди обяд и вечеря болното дете като предястие да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар), без хляб; след обяд и вечеря да взема следната смес: 1 ч. л. бъзов мармалад (или вместо него чист мед) и 1/4 ч. л. прах от яйчени черупки, предварително попарени с вряща вода, за да се дезинфекцират, и смлени на прах.

б) Ако детето не суче, в духа на казаното за майката на болното дете да се приготовлява детска храна, и то повече пюрета и каши, към които се прибавя на върха на ножа прах от яйчени черупки.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие запарка от шипки - 20 шипки, разрязани на две части, в 500 мл вода врят 10 минути, като изстине, се прецежда; пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Два часа след ядене: а) Ако детето суче, майката да изпива 75 мл отварка от троскот (корени), полски хвощ, подбел, шипки (плод), дръжки от вишни и царевични коси - по 50 г от всяко. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1 ч. л. червена хвойна (плод) се запарват с 500 мл вряща вода и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда. б) Ако детето не суче и е по-голямо от 6 месеца, да му се дава по 1/2 ч. л. настойка от 3 пресни яйца, измити и залети в подходящ буркан със сока на 9-10 лимона, така че да се покрият с 1/2 см сок, киснат в него 3-4 дни, докато се стопят черупките, след това се разбъркват с вилица, изваждат се ципите и се засилва с 200 г небетшекер, счукан на ситно, и 2 с. л. винен коняк, за да не вкисва; държи се на студено.

III. 10 минути след настойката да се дава пак по 2-3 ч. л. отварка според точка I, буква "б".

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма със 150-200 мл топъл чай от лайка (1 с. л. цвят се запарва с 200 мл вряща вода, кисне 1 час и се прецежда). След нея да се постави на главата от веждите нагоре "шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен топъл (36 С) селски хлебен квас (гъсто забъркан 4 часа по-рано), преди поставянето му засилен с 3-5 с. л. диви кестени, настъргани с кората, и 1 изравнена ч. л. нишадър на прах, като торбичката от вътрешната страна леко се намазва с малко мед. На гръбнака от раменете до опашката се слага също торбичка, широка 10 см и напълнена със същия топъл квас, засилен с 3-4 с. л. листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и нарязани на ситно и 1/2 ч. л. нишадър на прах, като торбичката от вътрешната страна се намазва леко с мед.

Едновременно торбичка 10/10 см, напълнена със същия квас, се поставя върху гушата в областта на щитовидната жлеза. Върху "шапката" на главата се слага парче вестник и друга вълнена шапка, върху гръбнака - също вестник и се облича фланелка и леко се забинтова, а върху гушата само - само фланелен бинт. Държат се до сутринта или докато много досадят.

V. Сутрин да се прави цяла топла баня (38 С за 10 минути) с отварка от борови клонки и овесена слама - по 2 двойни шепие и 1 двойна шепа обикновен здравец (цялата билка с корена), всичко ври в котел с вода 20 минути, след това се добавят по 1 двойна шепа орехови листа, троскот и полски хвощ и по 1 стиска корени от полски бъз и дилянка (корени), всичко ври още 10 минути, като преди снемането от огъня се прибавя 1 шепа морска сол да се стопие; всичко това се прецежда. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване; така завито, детето лежи 1-2 часа, изтрива се до сухо и се преоблича.

През деня е по-добре на главата му да се постави "суха шапка" от тънко хасе, ушита на тегели на разстояние 1 см, напълнена със ситна готварска сол с дебелина около ?см, като преди поставянето леко се затопля, а отгоре се слага мека шапка.

Неделя - почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки. 1. Един и същ квас може да се употребява две вечери поред, като преди второто му поставяне се засилва с 1-2 с. л. нов квас за нова ферментация.

2. С една и съща отварка може да се правят 6 бани поред, като преди всяко къпане се затоплят до казаната температура.