Всеки нормален човек в живота си преминава през етапи, периоди, дни или по-краткотрайни моменти, в които съзнанието му е обзето от лоши мисли. Почти всички понякога сме се замисляли защо ходим на работа, какво сме постигнали досега, има ли смисъл да продължаваме, кадърни ли сме, или за нищо не ставаме, достойни ли сме за човека до нас, или той за нас и прочее подобни размишления. По правило те винаги носят потискащо настроение със себе си. Кои са основните причини лошите мисли да се появяват и как можем да се отървем от тях.

Депресивни състояния

Психиатрични разстройства, които протичат с лоши мисли, има много, от тежки и сериозни до по-леки и предимно невротични. Депресията вече е дума от речника на всички ни. Проблемът е, че не можем да разберем, че това е продукт на заболяване, а сме готови да повярваме, че състоянието ни наистина е толкова мрачно, лошо и безизходно. В по-трудните ситуации, вместо да си "измисляме" проблеми, ние преувеличаваме тежестта на съществуващите. И в двата случая страдаме еднакво. Независимо дали произтичат от психологично разбираеми житейски кризи, или от внезапни разстройства на баланса на хормоните в организма ни и в главния мозък, те се съпровождат от нарушения в съня, апетита, либидото. Решението е - лечение с антидепресанти, след задължителна консултация с психиатър.

Умора

Един стар трик, който можем да играем на самите себе си в борбата срещу лошите мисли, е да си наложим да не разсъждаваме за живота и глобалните проблеми вечерно време, след работа или изобщо, когато сме изморени. На всички ни е необходима емоционална хигиена. А в нея се включва и внимателно отношение, заобикаляне и игнориране на нерешими ребуси и загадки от живота в моменти, в които и без това не сме в състояние да излезем с алтернативно решение. Почивката е задължителна, така че не прекалявайте с работната седмица и през уикенда.

Неудовлетворение от работата, семейството и др.

Лоши мисли могат да ни обсебят и да не можем да ги прогоним и в случаите, когато сме си внушили, че ситуацията ни няма алтернатива. Това може да означава, че хронично не сме удовлетворени от различни нейни съставни части: работата, семейството (партньора) и други. В едни случаи самите ние не искаме да признаем пред себе си, че не сме се справили, а в други - не ни стиска да го признаем пред други хора. Преди да са настъпили промените в съня, раздразнителността, спадането или внезапното покачване на апетита, можем да се обърнем към психолог.

Настинка, грип

Понякога необяснимото упорство, с което лошите мисли ни преследват, карат ни да се чувстваме непълноценни, всъщност се дължи на телесни проблеми. Психичните симптоми могат да бъдат предвестници на отслабения имунитет, грипа и дори някои ендокринни заболявания. Консултацията с личния лекар става наложителна в подобни състояния.

Характер

Някои хора по характер са по-потиснати от други. По-лесно се обиждат, повече обичат да странят, да се уединяват и по-трудно намират веселата и приятна страна от живота. Тук отново преимущество има дейността на психолога. Има такава концепция в психиатрията и тя се нарича депресивна личност. Този тип хора проявяват постоянно някои от най-съществените белези на депресията, но без емоционалните колебания, свързани с протичането на това заболяване. В същото време те са свикнали с характера си и до голяма степен той не им пречи при цялостното функциониране в обществото. Проблемът най-често е психологически, защото те срещат затруднения при определяне на ценностната си система. Не могат да се почувстват щастливи, независимо от това какво се случва около тях. Полезно е да се правят психотерапевтични сесии, когнитивно реструктуриране, намиране и развиване на положителните черти и способности в характера, борба с чувството за малоценност.