Ангина е неприятната и плашеща болка в гърдите, която протича с усещане за стягане, тежест, парене и чувство за задушаване. В по-стари източници може да се срещне и като гръдна жаба. Става въпрос всъщност за краткотрайно нарушение на кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

Представлява най-типичната проява на коронарната исхемична болест на сърцето и алармен сигнал на организма, че е крайно време да лекуваме това заболяване. Като всяка гръдна болка и тази трябва да бъде внимателно анализирана по няколко показателя: връзката й с физически усилия; възрастта при първата й поява - колкото по-рано, толкова по-сериозно; пол - при мъжете нещата винаги са по-опасни; рисковите фактори - захарен диабет, тютюнопушене, хипертония, хиперлипидемия, обездвижване, богата на холестерол храна, семейно предразположение към исхемична болест на сърцето; изследвания - електрокардиограма и др. Ето основните видове ангина.

Стабилна ангина

Най-важното й качество, което я отличава от другите два вида, е, че се появява само при сравнително тежки физически усилия или емоционален стрес. При покой няма никакви симптоми, които да подсказват за проблем. Продължителността й е няколко минути. Болката може да бъде много силна и да ни накара да спрем рязко всякакви физически дейности. Постепенно отшумява и докато сме в покой, практически не ни боли. Но в момента, в който възобновим активността си, тя се връща отново. Възможно е стягането в гърдите да се съпътства от задух, отоци и други симптоми на хронична сърдечна недостатъчност. За да се постави правилна диагноза, трябва първо организмът да се подложи на физическо натоварване, за да се повишат потребностите от кислород на сърдечния мускул, а после - преглед от кардиолог и анализ на електрокардиограмата. Така ще се обективират евентуални нарушения на кръвоснабдяването. Основният инструментален метод за визуално диагностициране остава коронарната ангиография. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите и забавяне напредъка на заболяването с надеждата, че ще се намали рискът от инфаркти. На първо място това са аспирин, бета-блокери, нитроглицерин, блокери на калциевите канали и др.

Нестабилна ангина

Някои разглеждат този тип остра болка и стягане в сърдечната област като задълбочаване на същото заболяване, чийто признак е и стабилната ангина. За разлика от нея нестабилната се появява при покой или при съвсем минимални усилия. Трае по-малко от десетина минути. Твърде интензивна е и обикновено изненадва пациента, защото в този си вид се появява за първи път. Възникването й може да се смята и за предвестник на непосредствена опасност от инфаркт.

Според възприетата класификация на ангинозните пристъпи тяхната тежест се определя от интензивността на физическите усилия, които ги предизвикват. Така клас I е най-леката форма на ангина, защото тя се предизвиква от сериозна физическа активност. Клас II се провокира от изминаване пеша на няколко пресечки или вървене по нагорнище. Клас III - леки усилия като изминаване пеша на кратко разстояние. Клас IV - най-тежката ангина, предизвиква се от най-леките действия или се появява дори при покой.

Лечението е както при стабилната ангинозна болка. Наред с изброените лекарства все по-широко се използват медикаменти против високия холестерол, които регулират липидния статус в организма, тъй като основната причина за запушването на сърдечните кръвоносни съдове е атеросклерозата - натрупването на мазнини по стените им. Вече има и немедикаментозни методи - ангиопластика, байпас, реканализация и др.

Други форми

Има и нетипични форми на ангина, които се различават от гореописания модел - поява след усилия или при покой. Сред тях е т.нар. ангина на Принцметал, която се дължи на вазоспазъм и наподобява нестабилната ангина. При всички нетипични форми е възможно освен стягането в областта на сърцето да се появят и други симптоми като болки в челюстите и задух.