При започване на всяка (топла или студена) водна процедура човек може да има неприятно чувство, но то скоро преминава в общо приятно усещане. Само тогава тази процедура е добра за организма. Водните процедури привличат кръвта към кожата и това е един от основните механизми на тяхното действие.

Водното лечение предизвиква, общо взето, четири важни действия върху организма на здравите и болните. Изразеността на тези действия зависи от температурата на водата, продължителността на въздействието й, общото състояние на лицето и свикването на организма с водните процедури.

1. То въздейства преди всичко върху нервната система; студените и краткотрайните горещи процедури действат възбуждащо, а дълготрайните горещи - потискащо.

2. Върху сърцето студените бани действат, като забавят пулса и понижават кръвното налягане; топлите бани учестяват леко пулса и снижават кръвното налягане, а горещите учестяват значително пулса и повишават налягането.

3. При правилно провеждане водолечението усилва функциите на всички органи и увеличава обмяната.

4. Увеличава се отделянето на урина.

Затова при неразположение е добре да се проведе водолечение за няколко (6-7) дни до 2-3 седмици. Хубаво е и при пълно здраве да се предприема водолечение за общо укрепване и закаляване. То трябва да се провежда по лекарско предписание.

Към водолечението се отнася и пиенето на преварена вода, която е полезна при редица заболявания - на стомаха, бъбреците, сърцето, черния дроб, на нервите, при запек и др.

Заключение. Водата, светлината, чистият въздух, растителната диета, движенията и гимнастиката, последвани от дълбоко дишане, масаж и весело настроение, са най-мощните лечебни фактори.