Това заболяване се явява във връзка с прогресивна склероза на мозъка в напреднала възраст.

Признаци. Настъпват промени в характера на заболелия - той става капризен, упорит, егоистичен. Умствените му способности намаляват. У едни се явяват ту своеобразна мания, ту меланхолия, ту халюцинации, а у други има само отпадналост и умствено затъпяване.

Заедно с това възникват и телесни смущения; треперене на крайниците, виене на свят, припадъци, има разстройство в уринирането, старчески сърбеж по кожата, общо разстройство в храненето. Смъртта дохожда или от изтощение, или от кръвоизливи в мозъка, или от случайни причини, каквато е пневмонията.

Понякога старческото слабоумие продължава така 2-3 години. Болният често е обзет от натраплив страх от преследване. Вечер той не ляга да спи, докато не провери всяко кътче на дома. Смесва стари събития със сегашни, забравя много лесно скорошни събития.

Предсказание. Обикновено старческото слабоумие се задълбочава и завършва със смърт.

Лечение. Общо за засилване на организма. Полезно е 2-3 пъти седмично да се прави на болния по една топла баня с трина и борови клончета (36 С за 10 мин) и да се укрепва организма с млечни храни, плодови и зеленчукови сокове. Да се пази сърцето на болния, като му се дава след обяд и вечеря по 1 чашка чай от исландски лишей и ленено семе (вари се по 1 суп. лъжица в 500 г вода 10 мин; като изстине, се прецежда).