Признаци. Те са много разнообразни, често пъти нехарактерни: коликообразни болки в областта на пъпа, подуване, след което на болния му олеква. Понякога туморът причинява кръвоизливи. Среща се много рядко у по-млади хора.

Лечение. Оперативно. Народната медицина прилага общо лечение по начина, изложен за тумор в стомаха. В случая топлите лапи със същия успех може да се заменят с налагане на стомаха с топъл, но недопечен хляб с чесън (взема се от фурната недопечен хляб, разрязва се през средата на две половини и едната от тях се намазва откъм средата, с гъста каша от 3-4 глави обелен счукан чесън, засилен с малко корени от магданоз, също на ситно настъргани), държи се, докато изстине. След това се поставя и втората половина също докато изстине.

За смекчаване на болките болният да пие отварка от джоджен и лайка - по 1 супена лъжица от двете с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка ленено семе и половин чаена лъжичка анасон. Сместа се вари в 500 г вода 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.